Najbardziej znana polska restauratorka postanowiła dla słupszczan ugotować pod gołym niebem gar staropolskiego bigosu, według własnej receptury. Przyjazd do Słupska był inicjatywą właśnie Magdy Gessler, która entuzjastycznie zareagowała na wybór Roberta Biedronia na prezydenta Słupska.
- Pani Magda sama zadzwoniła i zaproponowała wspólne gotowanie bigosu. Ma sentyment do Słupska, stąd pochodzi jej rodzina - mówi Marcin Anaszewicz, dyrektor biura prezydenta Słupska.
Gotowanie bigosu nie będzie związane z biciem rekordu Guinnessa, ale jak zapewniają organizatorzy, dla uczestników imprezy powinno wystarczyć.
- Zgromadzono już pół tony kapusty i około 300 kg kiełbasy - mówi Igor Nizio, asystent prezydenta Roberta Biedronia. - Przewidujemy również przekazać część bigosu dla Domu Interwencji Kryzysowej.
Znana restauratorka wystąpi nieodpłatnie. Również produkty do potrawy Magda Gessler zamierza pozyskać dzięki sponsorom, żeby nie obciążać zbytnio kruchego budżetu miasta. Szykuje też niespodzianki dla uczestników zabawy sylwestrowej.
Gotowanie rozpocznie się o godz. 21.30. Pół godziny wcześniej na scenę wejdzie gwiazda wieczoru, zespół Lord Sound of Queen, który zaśpiewa nieśmiertelne przeboje grupy Queen i zagra muzykę z lat 70. i 80.
Zespół wejdzie na scenę trzykrotnie. Przerwy wypełni gotowanie z Magdą Gessler.
Natomiast o północy rozpocznie koncert DJ, który poprowadzi imprezę w klimacie lat 80. do samego rana. Co ciekawe, w tym roku zrezygnowano z pokazu sztucznych ogni na rzecz pokazu laserowego.
- Sztuczne ognie były zbyt kosztowne i źle wpływały na zwierzęta. Pokaz laserowy jest dużo tańszy - tłumaczy Igor Nizio.
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?