Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tczew: ogólnopolski sukces przyszłych kucharzy z CKZ „Nauka”! [ZOBACZ ZDJĘCIA]

Opr. (PZ)
Odtworzona przez uczniów „zawodówki” z tczewskiego Centrum Kształcenia Zawodowego Nauka, podczas XV Ogólnopolskiego Pokazu Regionalnych Stołów Wigilijnych w Poznaniu, kociewska izba, tradycyjnie przystrojona na wieczerzę wigilijną.
Odtworzona przez uczniów „zawodówki” z tczewskiego Centrum Kształcenia Zawodowego Nauka, podczas XV Ogólnopolskiego Pokazu Regionalnych Stołów Wigilijnych w Poznaniu, kociewska izba, tradycyjnie przystrojona na wieczerzę wigilijną. CKZ "Nauka"
W stolicy Wielkopolski odbył się XV Ogólnopolski Pokaz Regionalnych Stołów Wigilijnych. Jak co roku organizator - Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii - zaprosił do Poznania uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju i zza granicy (tym razem z Ukrainy, Białorusi i Hiszpanii). Wśród tego grona najwyższe zainteresowanie dziennikarzy i zwiedzających wzbudziło stoisko kociewskie, przygotowane przez dyrekcję, nauczycieli i uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej przy tczewskim Centrum Kształcenia Zawodowego „Nauka”.

Jak się okazuje, ten tczewski popis, poza atrakcyjnością etnograficzną i kulinarną, miał też wartość... dydaktyczną, poznawczą, a chyba najbardziej - promocyjną. A to dlatego, że większość uczestników i gości pokazu (nawet nie licząc przybyszy zagranicznych) po raz pierwszy dowiedziała się czegoś więcej o Kociewiu. I to - dodać trzeba - z jak najlepszego źródła. Zadbali o to nauczyciele i uczniowie z „Nauki”, którzy przygotowali nie tylko tradycyjne, regionalne potrawy wigilijne, eksponowane na ręcznie malowanych w kociewskie wzory naczyniach. Z równą pieczołowitością odtworzono też wystrój kociewskiej chaty, przygotowanej do wigilijnej wieczerzy. A zatem: tradycyjne meble, odświętne zdobnictwo izby i stołu, ręcznie wykonany z drewna żłóbek, a także piernikowe, słomiane i papierowe ozdoby, którymi na Kociewiu przystrajano i wciąż przystraja się choinkę. Oczywiście, żywe drzewko też była.

Równie żywą, dodatkową atrakcją, szczególnie dla nie Kociewiaków, okazały się oryginalne kociewskie stroje, które na tę okazję przygotowali i przywdziali uczennice i uczeń z „Nauki”. Widzowie byli mocno zainteresowani tradycyjną kociewską modą, rodzajami odzieży, kolorystyką i zdobnictwem, które na miejscu uczono się odróżniać od kaszubskiego (okazuje się, że większość uczestników pokazu lokalizowała Kociewie... nad morzem). A Kociewianki prosto z „Nauki” rzeczywiście prezentowały się nad wyraz atrakcyjnie...

Te kociewskie, etnograficzno - gastronomiczne fajerwerki w stolicy Wielkopolski przygotowali własnymi siłami pracownicy i uczniowie CKZ „Nauki”. Projekt w całości jest dziełem dyrektorki zarządzającej, Elizy Wasiewicz - Pawlaczyk, którą dzielnie wspierały kierowniczka kształcenia praktycznego, Krystyna Piotrowska, oraz nauczycielka zawodu kucharza, Beata Ciesielska.

Oczywiście kunsztem kucharskim musieli ostatecznie wykazać się sami uczniowie: Marta Borycka i Michał Busk z klasy III ZSZ oraz Dorota Orzechowska i Joanna Schola z klasy II ZSZ. I wykazali się! Ich kociewska zupa rybna, a zwłaszcza śledź po kociewsku, stały się przebojami tegorocznego pokazu. Nawet cysterna tych specjałów rozeszłaby się w okamgnieniu. Podobny „los” spotkał zresztą i pozostałe wigilijne dania konkursowe, przygotowane przez tczewian z „Nauki”: kapusta z golcami, fefernuski i kompot brzadowy. Co niektórzy obiecywali sobie, że po dokładkę przyjeżdżać będą do Tczewa i na Kociewie!

Przepis na śledzie po kociewsku

Składniki:
- 0,5 kg solonych filetów śledziowych,
- pasta-farsz: 20 dag wędzonej makreli, 3 dag suszonych grzybów, 3 średnie cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 średnie ogórki kiszone, pieprz olej do zalania, majonez i natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:

Filety śledziowe wymoczyć i przekroić na pół wzdłuż śledzia. Przygotować pastę: grzyby ugotować i odcedzić; z makreli zdjąć skórę, oczyścić z ości i zmielić z grzybami i cebulą; ogórki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę; wszystko połączyć i wymieszać z koncentratem. Pastą smarować filety, zwijać jak rolmopsy i spiąć wykałaczką. Ułożyć w głębokim naczyniu, posypać pieprzem i zalać olejem. Przykryć i odstawić do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem udekorować majonezem i listkami pietruszki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na tczew.naszemiasto.pl Nasze Miasto