Tradycyjne wielkanocne smakołyki: mazurki

Już za 3 tygodnie zasiądziemy do wielkanocnego śniadania. Wielkanoc, święta radości i nadziei to doskonała okazja do rodzinnego biesiadowania. Warto, kultywując wielowiekową tradycję, podać domownikom aromatyczne ciasto wielkanocne - mazurka. Kucharki znają setki kombinacji smakowych tego specjału. Lukrowane, kajmakowe, z bakaliami, z powidłami - cieszą oko, ale przede wszystkim podniebienie.

- Lubię sięgać do starych, sprawdzonych receptur - mówi Barbara Wichrowska, sołtys Piekła. - Niedawno odnalazłam przepis na mazurki z gotowanych jaj. Pamiętam ich wyjątkowy smak i postanowiłam odświeżyć ten słodki smakołyk.

Jeśli macie już przepis na wielkanocną paschę, mazurki, baby z rodzynkami czy żur na zakwasie podzielcie się recepturą z czytelnikami Dziennika Bałtyckiego. Można to zrobić na kilka sposobów. Po pierwsze, za pośrednictwem poczty. Do koperty wkładamy przepis opatrzony opisem. Dołączamy także fotkę autora lub samej potrawy. Wysyłamy pod adresem redakcji, ul. Galla Anonima 9/2, 82-400 Sztum. Inny sposób to przesłanie receptury mailem pod adresem db.sztum@prasa.gda.pl. (ABS)

Składniki: 0,5 kg mąki, 1 kostka margaryny (ok. 250 g), 3/4 szklanki cukru,
laska wanilii lub cukier waniliowy, 2 jajka.

Składniki na wierzch mazurka: 1 słoik dżemu śliwkowego, 5 białek, niepełna szklanka cukru, cukier waniliowy, 10 dkg orzechów włoskich.
Wykonanie: z przesianej mąki, cukru, margaryny i jajek zagniatamy ciasto, wkładamy do woreczka foliowego i umieszczamy na godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Nakłuwamy lekko widelcem. Spód od mazurka pieczemy, aż nabierze złotej barwy w temperaturze 200°C.
Jeszcze ciepły placek smarujemy dżemem śliwkowym. Z białek ubijamy pianę, a gdy jest już sztywna dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy jeszcze około minuty. Ubitą pianę rozkładamy na posmarowanym dżemem placku, posypujemy posiekanymi włoskimi orzechami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100°C, by piana wyschła i lekko się zrumieniła.

Inna wersja:

Składniki: 0,5 kg mąki, 6 jajek, 1 paczka mielonych orzechów lub migdałów, cukier waniliowy.
Polewa: 12 dag cukru pudru, 1 kieliszek białego wina - zagotować razem, aż zgęstnieje i powstanie lukier.

Białka oddzielić od żółtek, które wrzucamy na gorącą wodę, aby się ugotowały. Przecieramy je przez sitko. Dodajemy margarynę, mąkę i cukier oraz mielone orzechy. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je i wykładamy na blaszkę. Pieczemy. Na upieczone ciasto wykładamy powidła, orzechy, bakalie. Z białek ubijamy pianę. Wykładamy ją na bakalie i pieczemy. Gdy placek ostygnie - lukrujemy.

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3