Będzie wielkanocnie, choć nietypowo. Dziś w naszym cyklu kulinarnym "Przepisy pomorskiej kuchni" zaproponujemy Czytelnikom przepis na przystawkę doskonałą zarówno na wielkanocny stół, jak i inne okazje. Mowa o sałatce z truskawek z wołowiną. Autorką tej receptury jest Aleksandra Stasiulewicz z Koła Gospodyń Wiejskich w Kołdowie (gmina Człuchów).
- To hit ostatniego sezonu. Ta sałatka ładnie wygląda i świetnie smakuje - mówi autorka przepisu. - Co prawda do tej potrawy trzeba mieć truskawki, o które teraz trudno, ale gdy tylko owoce pojawią się w sprzedaży, warto sobie dogodzić przyrządzając sałatkę. Pozornie wydaje się, że truskawki nie pasują do wołowiny, jednak gdy w naszym kole po raz pierwszy przyrządziłyśmy tę sałatkę, tak na smakowała, że musiałyśmy ją same przed sobą chować, by nie została zjedzona przed pokazem. Czytelnikom "Dziennika Człuchowskiego" także życzę smacznego!
Przepis na sałatkę z truskawkami i wołowiną
Składniki:
- 25 dag truskawek
- 25-30 dag ugotowanej chudej wołowiny pokrojonej w kostkę
- puszka kukurydzy
- mała puszka zielonego groszku
- jedna czerwona cebula
- jeden niewielki zielony ogórek
- łyżka posiekanego szczypiorku
Sos:
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- sok z cytryny
- łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
Sposób przyrządzania:
Truskawki umyć, odsączyć, usunąć szypułki, kilka odłożyć do przybrania, a pozostałe pokroić na cztery części. Ogórek i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek oddzielić z zalewy, połączyć z wołowiną, ogórkiem, cebulą i szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem. Jogurt wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny i musztardą, doprawić solą i pieprzem i polać sałatkę. Dodać truskawki i delikatnie wymieszać. Sałatkę przełożyć do salaterki i przybrać truskawkami.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?