Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Truskawki z wołowiną

Wojciech Piepiorka
Pani Aleksandra Stasiulewicz z Kołdowa zachęca do przyrządzenia nietypowej sałatki według jej przepisu
Pani Aleksandra Stasiulewicz z Kołdowa zachęca do przyrządzenia nietypowej sałatki według jej przepisu
Pani Aleksandra Stasiulewicz z Kołdowa zachęca do przyrządzenia nietypowej sałatki według jej przepisu

Będzie wielkanocnie, choć nietypowo. Dziś w naszym cyklu kulinarnym "Przepisy pomorskiej kuchni" zaproponujemy Czytelnikom przepis na przystawkę doskonałą zarówno na wielkanocny stół, jak i inne okazje. Mowa o sałatce z truskawek z wołowiną. Autorką tej receptury jest Aleksandra Stasiulewicz z Koła Gospodyń Wiejskich w Kołdowie (gmina Człuchów).

- To hit ostatniego sezonu. Ta sałatka ładnie wygląda i świetnie smakuje - mówi autorka przepisu. - Co prawda do tej potrawy trzeba mieć truskawki, o które teraz trudno, ale gdy tylko owoce pojawią się w sprzedaży, warto sobie dogodzić przyrządzając sałatkę. Pozornie wydaje się, że truskawki nie pasują do wołowiny, jednak gdy w naszym kole po raz pierwszy przyrządziłyśmy tę sałatkę, tak na smakowała, że musiałyśmy ją same przed sobą chować, by nie została zjedzona przed pokazem. Czytelnikom "Dziennika Człuchowskiego" także życzę smacznego!

Przepis na sałatkę z truskawkami i wołowiną

Składniki:
- 25 dag truskawek
- 25-30 dag ugotowanej chudej wołowiny pokrojonej w kostkę
- puszka kukurydzy
- mała puszka zielonego groszku
- jedna czerwona cebula
- jeden niewielki zielony ogórek
- łyżka posiekanego szczypiorku

Sos:
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- sok z cytryny
- łyżeczka musztardy
- sól i pieprz

Sposób przyrządzania:
Truskawki umyć, odsączyć, usunąć szypułki, kilka odłożyć do przybrania, a pozostałe pokroić na cztery części. Ogórek i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek oddzielić z zalewy, połączyć z wołowiną, ogórkiem, cebulą i szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem. Jogurt wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny i musztardą, doprawić solą i pieprzem i polać sałatkę. Dodać truskawki i delikatnie wymieszać. Sałatkę przełożyć do salaterki i przybrać truskawkami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto