- Jest to lekka i łatwa w przygotowaniu potrawa węgierska - mówi Peplińska. - Jeżeli można wybrać, to warto jak najczęściej stosować paprykę czerwoną, która zawiera dwa razy więcej witaminy C niż papryka zielona. Można stosować papryki o wszystkich kolorach. Wówczas potrawa jest barwna.
Składniki:
4 średnie cebule
1 kg czerwonej, żółtej, zielonej papryki
50 dag pomidorów
25 dag kiełbasy lub parówek
2 łyżki słodkiej papryki
Sól, pieprz
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki śmietany 30 procentowej
szczypta cukru
Sposób przyrządzenia:
Obrać cebulę i pokroić w plasterki. Paprykę przepołowić oczyścić, wypłukać i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Rozgrzać olej na dużej patelni i zeszklić na nim cebulkę. Dodać w kostkę pokrojoną kiełbasę i podsmażyć. Dodać paprykę i dusić kilka chwil. Dodać pomidory, wymieszać i przyprawić papryką, solą i pieprzem.
Patelnię przykryć i udusić warzywa około 15 minut na małym ogniu. Wymieszać i dusić kolejne 20 minut. Następnie dodać umytą i posiekaną pietruszkę razem ze śmietaną. Często mieszać, aby śmietana się nie zważyła i nie powstały grudki.
Całość przyprawić cukrem, solą i pieprzem.
Na Węgrzech leczo podaje się z ugotowanym na sypko ryżem lub jako pożywne danie z kiełbaskami i jajkiem sadzonym. U nas podaje się ze świężym pieczywem lub z kluskami.
Porcja około 100 g ma 85 kcal.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?