Węgorz na przystawkę - po łebsku

Nadchodzą święta Wielkiej Nocy, z którymi wiąże się sporo zwyczajów, także kulinarnych. Można więc pochwalić się domową kuchnią z rodzinnymi tradycjami na podawnie świątecznego żurku, galaret, mięsiw, różnych ryb, potraw z jajek. Można się z nami skontaktować w redakcji "Polski Dziennika Bałtyckiego" w Starym Browarze przy al. Wolności 40 w Lęborku lub pod e-mailem i.ptasinska@prasa.gda.pl

Chętnie zamieścimy opinie, który z podanych w tygodniku przepisów okazał się naprawdę łatwy w wykonaniu, a danie - najlepsze w smaku. Ostatnio dostajemy sporo maili z przepisami na dania wykonywane przez bardzo młodych ludzi, uczniów Powiatowego Centrum Edukacyjnego-Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Lęborku. Wkrótce będziemy je sukcesywnie prezentować.

Zwieńczeniem akcji będzie specjalny prezent dla Czytelników w postaci dodatku z wybranymi przepisami ze wszystkich regionów Pomorza. Zapraszamy nadal do współpracy i życzymy smacznego.

Dzisiaj zamieszczamy przepis na węgorza podawanego na przystawkę, jaki nadesłała nam pani Maria Góra z Łeby. Serwowała go z dużym powodzeniem na Gali Sportu w Łebie w minionym miesiącu.

Składniki:

-60 dag węgorza
-cytryna
- pół kostki masła
- jeden pęczek zielonego koperku,
-szczypta soli
-przyprawa do ryb, najlepiej Kucharek
- oliwa

Sposób przyrządzania łebskiego węgorza:

Węgorza sprawić, pokroić na nieduże kawałki, lekko posolić, posypać delikatnie kucharkiem i zostawić na pół godziny. Po tym czasie na rozgrzaną oliwę kładziemy kawałki węgorza i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na głęboki talerz albo żaroodporną salaterkę. Posypujemy drobno usiekanym koperkiem i polewamy rozpuszczonym masłem, po czym wkładamy do rozgrzanego do 160 st. C piekarnika i zapiekamy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut. Podajemy na przystawkę z ćwiartką cytryny.
Można tak przygotowanego węgorza traktować jako danie obiadowe czy kolacyjne na gorąco, a wtedy pani Maria zaleca podawać go z jakąś jarzynką, najlepiej z warzywami parowanymi, bo węgorz jest dość tłusty. Do tego pieczywo, frytki lub ziemniaki.
Smacznego.

Iwona Ptasińska

  • Polska Dziennik Bałtycki

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3