Chętnie zamieścimy opinie, który z podanych w tygodniku przepisów okazał się naprawdę łatwy w wykonaniu, a danie - najlepsze w smaku. Ostatnio dostajemy sporo maili z przepisami na dania wykonywane przez bardzo młodych ludzi, uczniów Powiatowego Centrum Edukacyjnego-Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Lęborku. Wkrótce będziemy je sukcesywnie prezentować.
Zwieńczeniem akcji będzie specjalny prezent dla Czytelników w postaci dodatku z wybranymi przepisami ze wszystkich regionów Pomorza. Zapraszamy nadal do współpracy i życzymy smacznego.
Dzisiaj zamieszczamy przepis na węgorza podawanego na przystawkę, jaki nadesłała nam pani Maria Góra z Łeby. Serwowała go z dużym powodzeniem na Gali Sportu w Łebie w minionym miesiącu.
Składniki:
-60 dag węgorza
-cytryna
- pół kostki masła
- jeden pęczek zielonego koperku,
-szczypta soli
-przyprawa do ryb, najlepiej Kucharek
- oliwa
Sposób przyrządzania łebskiego węgorza:
Węgorza sprawić, pokroić na nieduże kawałki, lekko posolić, posypać delikatnie kucharkiem i zostawić na pół godziny. Po tym czasie na rozgrzaną oliwę kładziemy kawałki węgorza i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na głęboki talerz albo żaroodporną salaterkę. Posypujemy drobno usiekanym koperkiem i polewamy rozpuszczonym masłem, po czym wkładamy do rozgrzanego do 160 st. C piekarnika i zapiekamy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut. Podajemy na przystawkę z ćwiartką cytryny.
Można tak przygotowanego węgorza traktować jako danie obiadowe czy kolacyjne na gorąco, a wtedy pani Maria zaleca podawać go z jakąś jarzynką, najlepiej z warzywami parowanymi, bo węgorz jest dość tłusty. Do tego pieczywo, frytki lub ziemniaki.
Smacznego.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?