Aby podzielić się z innymi Czytelnikami przepisem na pyszność wystarczy przyjść do naszej redakcji, mieszczącej się w Chojnicach przy ul. 31 Stycznia 17 (pierwsze piętro zielonej kamienicy przy Bramie Człuchowskiej, wejście od ul. Staroszkolnej) lub zadzwonić pod nr tel. 52 396 53 94. Zapraszamy!
Dzisiaj smakowity przepis na świąteczną babę zdardziła nam Teresa Świeszczak z Melanówka w gm. Chojnice.
Babkę pieczemy w formie z kominkiem
- Produkty
3 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 1 szklanka oleju, 4 jaja, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 1 szklanka jasnego piwa
- Wykonanie:
jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo dosypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Jednocześnie powoli wlewać olej. Na koniec ucierania dodać szklankę piwa. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy, najlepiej z kominkiem.
Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Kiełbaski zapiekane w cieście
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?