Pascha z brzoskwiniami i kolorową galaretką
Składniki: 2 serki homogenizowane po 200 g, 1 szkl. śmietany kremówki (30-36 proc.), 1-2 białka surowego jajka, 6-8 łyżeczek żelatyny, 3-4 łyżeczki cukru, kilka brzoskwiń z syropu, 1 kieliszek koniaku lub rumu, rodzynki, 3 kolory galaretek.
Wykonanie: rodzynki zamoczyć na pół dnia w alkoholu. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i pozostawić, by napęczniała. Następnie podgrzać ją (ale nie gotować!) do czasu, aż się rozpuści i ponownie schłodzić. Śmietanę ubić "na sztywno". Połączyć ją z serkami homogenizowanymi. Białka jajek ubić z cukrem na gęstą pianę. Połączyć z masą śmietanowo-serową. Mieszać delikatnie, by nie zburzyć delikatnej struktury masy. Wlać schłodzoną żelatynę. Połączyć z masą. Dodać rodzynki, pokrojone w cząstki i osączone z soku brzoskwinie. Do części masy można wrzucić pokrojone w kostkę kolorowe galaretki owocowe. Deser przed skrzepnięciem wkładamy do salaterek - wówczas uzyskujemy oddzielne porcje smakołyku lub do większej misy. Wkładamy do lodówki, by żelatyna w masie się ścięła. Podajemy do popołudniowej kawy polane sosem z malin, musem owocowym lub likierem. Smacznego!
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?