Składniki:
- 0,8 kg białej kapusty
- 30 dag cebuli
- 30 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- pół szklanki bulionu warzywnego
- jedno opakowanie ciasta francuskiego
- sól
- biały pieprz
- kminek
Sposób przyrządzania:
Kapustę należy poszatkować i przyprawić solą, białym pieprzem oraz kminkiem. Boczek trzeba wysmażyć na suchej patelni, dodać kapustę i cebulę i smażyć przez kilka minut. Następnie całość podlać bulionem i kilka minut gotować. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie piekarnika do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie należy rozwałkować na ściereczce i rozłożyć na nim kapustę pozostawiając po obu stronach cztery centymetry wolnego brzegu. Ciasto trzeba zwinąć razem z nadzieniem w rulon i ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze. Pieczenie powinno trwać 15-20 minut - do momentu, aż ciasto zrobi się rumiane. Podawać z czerwonym lub białym barszczem.
Autorka o potrawie:
- To rodzinny przepis, przekazywany z pokolenia na pokolenie - mówi pani Wiesława Chmielewska. - To idealne danie, podawane wraz z czerwonym barszczem, na Boże Narodzenie. Wraz z białym barszczem bez przeszkód może zagościć również na stole wielkanocnym.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?