Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkanocny strudel z kapustą

(WuPe)

Składniki:
- 0,8 kg białej kapusty
- 30 dag cebuli
- 30 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- pół szklanki bulionu warzywnego
- jedno opakowanie ciasta francuskiego
- sól
- biały pieprz
- kminek

Sposób przyrządzania:
Kapustę należy poszatkować i przyprawić solą, białym pieprzem oraz kminkiem. Boczek trzeba wysmażyć na suchej patelni, dodać kapustę i cebulę i smażyć przez kilka minut. Następnie całość podlać bulionem i kilka minut gotować. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie piekarnika do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie należy rozwałkować na ściereczce i rozłożyć na nim kapustę pozostawiając po obu stronach cztery centymetry wolnego brzegu. Ciasto trzeba zwinąć razem z nadzieniem w rulon i ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze. Pieczenie powinno trwać 15-20 minut - do momentu, aż ciasto zrobi się rumiane. Podawać z czerwonym lub białym barszczem.

Autorka o potrawie:
- To rodzinny przepis, przekazywany z pokolenia na pokolenie - mówi pani Wiesława Chmielewska. - To idealne danie, podawane wraz z czerwonym barszczem, na Boże Narodzenie. Wraz z białym barszczem bez przeszkód może zagościć również na stole wielkanocnym.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto