Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkopiątkowy śledź w śmietanie

Redakcja
Kuchnia Pomorza jest tak bogata i zróżnicowana, jak cały ten region. Zawiera bowiem smaki Kaszub i Kociewia, Żuław i Powiśla... A wszystkie są niezwykłe, komponowane przez gospodynie domowe w zależności od zasobów spiżarni czy pory roku. Na wiele z potraw przepisy przetrwały dziesiątki lat, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wciąż są specjałami na różne okazje.

Warta uwagi jest szczególnie kuchnia Kaszub. Jest niezwykle charakterystyczna - dominują w niej ryby. To efekt dostępu do morza oraz ogromnej liczby jezior. Z mięsiw na stołach pojawiał się głównie drób, trzymany niemal w każdej zagrodzie, głównie gęsina. Nie brakuje też jako dodatków ziemniaków pod różnymi postaciami oraz na przykład marchwi i buraków, czy też mało gdzie indziej popularnej brukwi. Warto więc poznać smaki Kaszub.

Stoły Pomorzan przeważnie są syto zastawiane, tyczy się to szczególnie okresów świątecznych. A drobnymi kroczkami zbliżają się Święta Wielkanocne. To okres, w którym gospodynie mogą wykazać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi i wzbogacić stoły przeróżnymi smakołykami. Dlatego od tego numeru będziemy prezentować przepisy, które mogą znaleźć się w świątecznym jadłospisie.

W tym tygodniu proponujemy pysznego śledzia w sosie. Przepis nadesłała nam pani Helena Karczewska.
Jeśli chcesz podzielić się z nami pomysłam na dania, które przyrządzasz w kuchni wyślij przepis, najlepiej wraz ze zdjęciem, na adres mailowy [email protected], bądź skontaktuj się z nami pod numerem telefonu 058 677 25 59

Jak to zrobić

Składniki:
1/2 solonych filetów ze śledzia, 2 łyżki soku z cytryny, 2 cebule, 2 słodkie jabłka, 4 ogórki kiszone, 250 ml śmietany, 1kg ziemniaków, sól, szczypta pieprzy ziołowego, 1 pęczek szczypiorku

Sposób przyrządzenia:

Śledzie namoczyć kilka godzin w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Ziemniaki starannie umyć, nie usuwając skóry, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, zdjąć z ognia i ostudzić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki kiszone i jabłka obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę, jabłka i ogórki przełożyć do jednego naczynia, doprawić solą, pieprzem i wlać do nich śmietanę. Ostudzone ziemniaki obrać ze skóry i także pokroić w kostkę, a następnie dodać warzyw i jeśli zajdzie potrzeba, dosypać po szczypcie soli i pieprzu. Śledzie oczyścić i pokroić w dość cienkie paseczki. Wrzucić je do warzyw ze śmietaną i wstawić do lodówki na 2 godziny. Szczypiorek umyć, posiekać i tuż przed podaniem posypać nim sos śmietanowy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto