Wielkopiątkowy śledź w śmietanie

Kuchnia Pomorza jest tak bogata i zróżnicowana, jak cały ten region. Zawiera bowiem smaki Kaszub i Kociewia, Żuław i Powiśla... A wszystkie są niezwykłe, komponowane przez gospodynie domowe w zależności od zasobów spiżarni czy pory roku. Na wiele z potraw przepisy przetrwały dziesiątki lat, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wciąż są specjałami na różne okazje.

Warta uwagi jest szczególnie kuchnia Kaszub. Jest niezwykle charakterystyczna - dominują w niej ryby. To efekt dostępu do morza oraz ogromnej liczby jezior. Z mięsiw na stołach pojawiał się głównie drób, trzymany niemal w każdej zagrodzie, głównie gęsina. Nie brakuje też jako dodatków ziemniaków pod różnymi postaciami oraz na przykład marchwi i buraków, czy też mało gdzie indziej popularnej brukwi. Warto więc poznać smaki Kaszub.

Stoły Pomorzan przeważnie są syto zastawiane, tyczy się to szczególnie okresów świątecznych. A drobnymi kroczkami zbliżają się Święta Wielkanocne. To okres, w którym gospodynie mogą wykazać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi i wzbogacić stoły przeróżnymi smakołykami. Dlatego od tego numeru będziemy prezentować przepisy, które mogą znaleźć się w świątecznym jadłospisie.

W tym tygodniu proponujemy pysznego śledzia w sosie. Przepis nadesłała nam pani Helena Karczewska.
Jeśli chcesz podzielić się z nami pomysłam na dania, które przyrządzasz w kuchni wyślij przepis, najlepiej wraz ze zdjęciem, na adres mailowy t.smuga@prasa.gda.pl, bądź skontaktuj się z nami pod numerem telefonu 058 677 25 59

Jak to zrobić

Składniki:
1/2 solonych filetów ze śledzia, 2 łyżki soku z cytryny, 2 cebule, 2 słodkie jabłka, 4 ogórki kiszone, 250 ml śmietany, 1kg ziemniaków, sól, szczypta pieprzy ziołowego, 1 pęczek szczypiorku

Sposób przyrządzenia:

Śledzie namoczyć kilka godzin w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Ziemniaki starannie umyć, nie usuwając skóry, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, zdjąć z ognia i ostudzić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki kiszone i jabłka obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę, jabłka i ogórki przełożyć do jednego naczynia, doprawić solą, pieprzem i wlać do nich śmietanę. Ostudzone ziemniaki obrać ze skóry i także pokroić w kostkę, a następnie dodać warzyw i jeśli zajdzie potrzeba, dosypać po szczypcie soli i pieprzu. Śledzie oczyścić i pokroić w dość cienkie paseczki. Wrzucić je do warzyw ze śmietaną i wstawić do lodówki na 2 godziny. Szczypiorek umyć, posiekać i tuż przed podaniem posypać nim sos śmietanowy.

Redakcja

  • Polska Dziennik Bałtycki

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3