Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wigilijna ryba inaczej czyli pstrąg po węgiersku

B.G.
Przepis na rybę, który może się świetnie sprawdzić na wigilijnym stole. Recepturę zdradziła nam pani Marzena Nowak.

Składniki potrzebne do przyrządzenia dania:

• 1 kg pstrąga (całego)
• włoszczyzna
• olej do smażenia
• 1 łyżka mąki
• 2 liście laurowe
• ziele angielskie
• 2-3 cebule
• 50 dkg pieczarek
• 4 czerwone papryki
• 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
• małe opakowanie koncentratu pomidorowego
• 3 łyżki śmietany

Sposób przyrządzenia:

• Dobrze oczyścić rybę. Głowę i ości ugotować razem z włoszczyzną i przyprawami, aby powstał wywar
• Wywar odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia (będzie bazą dla sosu)
• Pstrąga pokroić na dzwonki i usmażyć na oleju
• Usmażone kawałki ryby ułożyć na półmisku
• Obraną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać do niej mieloną paprykę
• W dwóch szklankach przygotowanego wcześniej wywaru rozprowadzić mąkę, zlać do rondla i zagotować
• Dodać do sosu pokrojoną w paski paprykę i pieczarki.
• Sos doprawić śmietaną, koncentratem i gotować 5 minut na niewielkim ogniu
• Polać sosem ułożone na półmisku kawałki smażonego pstrąga

Danie można podawać na zimno lub ciepło.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Trener Wojciech Łobodziński mówi o sytuacji kadrowej Arki Gdynia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto