Składniki potrzebne do przyrządzenia dania:
• 1 kg pstrąga (całego)
• włoszczyzna
• olej do smażenia
• 1 łyżka mąki
• 2 liście laurowe
• ziele angielskie
• 2-3 cebule
• 50 dkg pieczarek
• 4 czerwone papryki
• 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
• małe opakowanie koncentratu pomidorowego
• 3 łyżki śmietany
Sposób przyrządzenia:
• Dobrze oczyścić rybę. Głowę i ości ugotować razem z włoszczyzną i przyprawami, aby powstał wywar
• Wywar odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia (będzie bazą dla sosu)
• Pstrąga pokroić na dzwonki i usmażyć na oleju
• Usmażone kawałki ryby ułożyć na półmisku
• Obraną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać do niej mieloną paprykę
• W dwóch szklankach przygotowanego wcześniej wywaru rozprowadzić mąkę, zlać do rondla i zagotować
• Dodać do sosu pokrojoną w paski paprykę i pieczarki.
• Sos doprawić śmietaną, koncentratem i gotować 5 minut na niewielkim ogniu
• Polać sosem ułożone na półmisku kawałki smażonego pstrąga
Danie można podawać na zimno lub ciepło.
Trener Wojciech Łobodziński mówi o sytuacji kadrowej Arki Gdynia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?