(© Archiwum prywatne )

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Strzelno Małgorzata Białk ze Strzelna podaje sposób przyrządzenia smakowitej sałatki śledziowej. Jak mówi, przepis pochodzi z 1936 r., wówczas na danie mówiono "sałata".

Strzelno Małgorzata Białk ze Strzelna podaje sposób przyrządzenia smakowitej sałatki śledziowej. Jak mówi, przepis pochodzi z 1936 r., wówczas na danie mówiono "sałata".

Składniki:
Śledź solony, ziemniaki, buraczki, cebula, kwaśne jabłka, ogórki kiszone, jajka, majonez lub oliwa z oliwek, ocet, sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Śledzia wymoczyć przez kilka godzin w wodzie, do której można dodać odrobinę octu. Następnie oddzielić płaty ryby od ości i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, po ostudzeniu ściągnąć z nich skórkę i pokroić w kostkę. Ugotować buraczki, które po ostudzeniu również pokroić w kostkę. Następnie należy pokroić pozostałe składniki sałatki: cebulę, kwaśne jabłka, ogórki kiszone i ugotowane na twardo jajka. Wszystkie składniki wymieszać. Danie można wykończyć na dwa sposoby: dodać do niego majonezu, lub oliwy z oliwek z dodatkiem octu. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.



Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!