To kolejna odsłona wielkiego plebiscytu gastronomicznego na Pomorzu. Po dwuletniej przerwie znów zostaną przyznane nagrody dla Mistrzów Smaku - tym razem nie tylko w kategoriach powiatowych, lecz także wojewódzkich. Laureatów wybiorą ci, którzy mają największe prawo do oceny gastronomików - ich klienci.
Osobno w Gdańsku, Gdyni, Sopocie i Rumi oraz w pomorskich powiatach zostaną przyznane tytuły Restauracja Roku, Kucharz Roku, Kelner Roku, Cukiernia/Kawiarnia Roku oraz Piekarnia Roku. Laureaci w każdej z tych kategorii poza nagrodami zdobędą także awans do drugiego etapu głosowania - wojewódzkiego finału, który wyłoni najlepszych na Pomorzu.
Niezależnie od głosowania w miastach i powiatach, nagrody zostaną przyznane także w innych, wojewódzkich kategoriach plebiscytu. Nasi Czytelnicy w głosowaniu przyznają tytuły Lody Roku, dla producenta najpyszniejszych lodów na Pomorzu, Pizza Roku - dla lokalu w którym można zjeść najlepszą pizzę, Restauracja Wegetariańska Roku - dla restauracji, która proponuje coraz popularniejsze ostatnio bezmięsne menu, Kuchnia Regionalna Roku - dla najpopularniejszej restauracji, która serwuje tradycyjne dania z Pomorza oraz Barman Roku. Głosowanie rozpoczęło się 28 lipca i potrwa do końca sierpnia.
Kategoria Kelner Roku
Henryk Kłos jest kelnerem w Hotelu i Restauracji Hubertus w Rokocinie.
Mówi, że kelnerem jest właściwie całe swoje życie. A dokładniej 40 lat. W Hotelu i Restauracji Hubertus w Rokocinie pracuje od 17 lat. Pan Henryk mieszka w Starogardzie Gdańskim i codziennie dojeżdża do oddalonego o kilka kilometrów Rokocina. Co jest najważniejsze w fachu kelnera? - Trzeba mieć pasję i po prostu trzeba lubić to, co się robi - mówi. Trzeba też lubić ludzi i rozmowy z nimi. Trzeba być sympatycznym i uprzejmym. Ważna jest też umiejętność doradzenia i zareklamowania potrawy lub wina. Kelner musi umieć opowiedzieć o potrawie. Jesteśmy pośrednikami między gośćmi a kuchnią. To od kelnera w dużej mierze zależy, jak będzie postrzegana restauracja i czy gość do niej wróci, czy będzie dobrze się w niej czuł. (ag)
Kategoria Kucharz Roku
Marek Kryczkowski jest kucharzem w Pizzerii Da Favola w Starogardzie Gdańskim.
Pan Marek jest kucharzem od 25 lat. Zaś od 2 lat wraz z przyjaciółką prowadzi własną działalność, czyli właśnie Pizzerię Da Favola w Starogardzie Gd. Ma rodzinę ( 2 synów), mieszka w Starogardzie Gd. Jaka jest recepta na sukces w zawodzie kucharza?
- Dobry kucharz powinien gotować dla gości tak, jak dla siebie. Proponować im to, co sam ze smakiem by zjadł. I właściwie to jest, moim zdaniem, najważniejsze w tej pracy. Istotny jest też oczywiście dobór składników. Potrawy muszą być przygotowane ze świeżych produktów, dobrej jakości. Trzeba lubić to, co się robi - mówi Marek Kryczkowski. Kucharz jest rozpoznawalny w Starogardzie Gd. Wiele osób przychodzi do jego lokalu właśnie ze względu na jego umiejętności kulinarne. (ag)
Kategoria Restauracja Roku
Pizzeria Da Favola znajduje się przy ul. Lubichowskiej 7 w Starogardzie Gdańskim.
Restaurację prowadzi (wraz ze wspólniczką) Marek Kryczkowski, o którym piszemy powyżej - pan Marek uczestniczy w naszym plebiscycie w kategorii Kucharz Roku. - Domowy smak przyrządzanych u nas potraw jest wynikiem połączenia kunsztu kulinarnego oraz najwyższej jakości produktów. Gotowe potrawy przyozdabiamy bukietem uprzejmości i podajemy codziennie z radością. Przyjmujemy zamówienia kateringowe na przyjęcia okolicznościowe typu chrzty, urodziny, imieniny czy rocznice. Oferujemy duży wybór świeżych dań obiadowych. Pyszne i soczyste surówki i sałatki, pierogi własnego wyrobu, naleśniki i wiele, wiele innych dań. Są one też dostępne na wynos - reklamują właściciele restauracji
(aG)
Kategoria Cukiernia/Kawiarnia Roku
Herbaciarnia Kawa I Herbata znajduje się przy ul. Chojnickiej 64 w Starogardzie Gdańskim.
Herbaciarnia, która przede wszystkim jest sklepem, znajduje się w kamienicy i ma swoją historię. Już na witrynie widnieje szyld “Balsam dla duszy i ciała”.
- Nasz sklep ma długą tradycję, bo jego początek sięga roku 1925, kiedy to właściciel tej kamienicy prowadził sklep kolonialny. Cóż więcej wymagać, piękne miejsce, piękna tradycja. I jak jej nie kontynuować?
Dziś staramy się spełniać oczekiwania naszych klientów. Nasze produkty zyskały już sobie uznanie lokalnych koneserów i amatorów.
Oferujemy towar wysokiej jakości,
a mianowicie mamy ponad 50 rodzajów kaw ziarnistych i około 200 rodzajów różnych herbat liściastych. Polecamy również akcesoria herbaciane i kawowe - zachwalają właściciele lokalu.
(ag)
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?