Kuchnia: przepisy pań z KGW - potrawy mięsne na każdą okazję
Kaczka ze śliwkami Polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rekowie Składniki: kaczka mięso mielone wątróbki z kaczki rodzynki suszone śliwki 2 jajka pieczarki sól pieprz majeranek dżem z żurawin jogurt naturalny lub majonez Wykonanie: Kaczkę należy wyluzować, czyli wyjąć z niej kości. Potem peklujemy ją, solimy i posypujemy pieprzem. Mielone mięso, wątróbki, rodzynki i suszone śliwki łączymy z dwoma jajkami, pieczarkami, solą, pieprzem i majerankiem. Kaczkę nadziewamy przygotowanym farszem. Do naczynia żaroodpornego dodajemy dwie łyżki wody. Pieczemy do uzyskania miękkości w temperaturze 180 stopni. Aby przygotować sos do kaczki, należy połączyć mus żurawinowy z jogurtem naturalnym lub majonezem. Doprawić do smaku. Przy okazji rada. Jeśli mamy kaczkę mrożoną, musimy najpierw ją rozmrozić. Ważne, by proces ten przebiegał powoli. Najlepiej przełożyć ją z zamrażalnika na dolną półkę lodówki i pozostawić na 8-12 godzin, a może nawet dłużej (rozmrażana "na skróty" - w wodzie lub pozostawiona w temperaturze pokojowej - będzie twarda i mniej smaczna).