Międzynarodowy Dzień Pizzy. W ten dzień jedz pizzę bez ograniczeń!
Pizza w 5 krokach Przepis na pizzę z salami poleca szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka: Przykładowe składniki: - ciasto - sos - ser żółty Gouda - 2 pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na plasterki - 4 łyżeczki suszonego oregano - sól i świeżo zmielony pieprz - 1 nieduża cebula - 10 dag salami i szynki cienko pokrojonej Krok 1 – ciasto Na jedną dużą pizzę przygotuj: - 1 szklankę ciepłej wody (ok. 50°C) - 15 g drożdży - 1 łyżeczkę cukru - 3 szklanki mąki chlebowej - 1 łyżeczkę soli Dobra rada: Aby ciasto wyrosło, koniecznie musimy dodać do niego drożdży. Pamiętajmy, by wszystkie składniki łączone z drożdżami miały temperaturę pokojową, właściwą dla ich wzrostu. Rozkruszamy je w kubku z wodą i cukrem i odstawiamy na 10-15 minut. Krok 2 – wyrób ciasto Drożdże mieszamy z solą i oliwą z oliwek. Następnie do dużej plastikowej miski wsypujemy mąkę, a na środku robimy dołek, do którego wlewamy drożdże. Całość zagniatamy rękoma, tak aby ciasto nie przywierało do miski i rąk. Ciasto powinno być zwarte i nie pękać, jeśli jest za rzadkie – dosypmy mąki. Kiedy utworzy się zwarta i sprężysta struktura, ugniatamy ją jeszcze 5 minut, skrapiamy oliwą i zawijamy w folię spożywczą. Na koniec wkładamy do miski i przykrywamy ręcznikiem. Dobra rada: Chcesz, aby ciasto wyrosło szybciej? Wstaw je do piekarnika obok miski z gorącą wodą. Przez godzinę powinno podwoić objętość. Najlepiej piec je około 2 godzin. Po przełożeniu ciasta na blachę, pozostawmy je na 15 minut, aby jeszcze lekko wyrosło i dopiero wstawmy do piekarnika.