Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
10. Grochowinki kociewskie/chruściki,...
fot. Archiwum Polskapress

TOP 10 - najsmaczniejsze pomorskie wyroby cukiernicze i piekarnicze na Liście Produktów Tradycyjnych

10. Grochowinki kociewskie/chruściki, faworki

Składniki: Produkty: ● 1/2 kg mąki ● 1/2 kostki margaryny ● 5 dag drożdży ● 1 szklanka mleka ● 1 jajko ● 2 żółtka ● 2 łyżki cukru ● szczypta soli ● tłuszcz do smażenia (może być smalec, olej albo pół na pół smalec z olejem) Na lukier: ● białko ● cukier puder Przygotowanie: Drożdże wymieszać z cukrem w ciepłym mleku, zostawić do wyrośnięcia. Margarynę posiekać z mąką i szczyptą soli, rozetrzeć w palcach grudki tłuszczu, zagnieść z jajkiem, żółtkami i wyrośniętymi drożdżami.Ciasto rozwałkować na cienki placek, pociąć na szerokie paski, a potem w dłuższe romby. Każdy romb naciąć pośrodku, przez dziurkę przewlec jeden koniec rombu.Smażyć krótko w głębokim tłuszczu, szybko obracać i wyjmować, żeby się grochowinki nie przypaliły. Smarować lukrem utartym z białka i cukru pudru (cukru musi być tyle, żeby wyszła gęsta glazura). Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce „Jedyne, praktyczne przepisy" podaje, iż najważniejszym warunkiem, aby faworki się udały jest to, aby smażyć faworki natychmiast po rozwałkowaniu. Chociaż najlepiej zrobione, jeśli poleżą i przeschną, będą zupełnie złe. Należy też uważać, aby temperatura tłuszczu nie była zbyt wysoka, bo można ciasteczka spalić. Nazwę grochowinki znaleźć można w słowniku ks. Bernarda Sychty „Słownictwo kociewskie na tle kultury ludowej" z 1980 r. Według autora, grochowinki to kruche ciastka w postaci powyginanych pasków, smażone w tłuszczu: chrusty. Regionalista z Gdańska Hubert Pobłocki twierdzi, że nazwa grochowinki wzięła się stąd, że przypominają kształtem i barwą suszone, puste strąki grochu lub fasoli. Obie te rośliny od wieków uprawiano na Kociewiu. Kociewianki smażą grochowinki kociewskie dokładnie według dawnej receptury z roku 1970. Produkt ten ma ścisły związek z tradycją regionu, ponieważ sporządzany jest głównie z surowców dostępnych w każdym gospodarstwie domowym. Surowce te pozyskiwane są metodą tradycyjną, co charakteryzuje domostwa z regionu Kociewia. Na liście produktów tradycyjnych województwa pomorskiego od 30 czerwca 2006 r. Źródło: Pomorskie.eu

Zobacz również

Matty Cash strzelił bramkę, która dała nadzieję. Aston Villa z awansem!

Matty Cash strzelił bramkę, która dała nadzieję. Aston Villa z awansem!

Koncert „Czułe nuty” w wykonaniu studentów Szumilo Art Forum Group w Legnicy

Koncert „Czułe nuty” w wykonaniu studentów Szumilo Art Forum Group w Legnicy

Polecamy

Jadowite pająki w Polsce. Zobacz, czym grozi ich ugryzienie. Jak rozpoznać ślad?

Jadowite pająki w Polsce. Zobacz, czym grozi ich ugryzienie. Jak rozpoznać ślad?

Cyfrowe podręczniki zastąpią papierowe? Wiceminister o pracach nad projektem

Cyfrowe podręczniki zastąpią papierowe? Wiceminister o pracach nad projektem

Sąsiadka uratowała małżeństwo seniorów z Wejherowa przed utratą dużej sumy pieniędzy

Sąsiadka uratowała małżeństwo seniorów z Wejherowa przed utratą dużej sumy pieniędzy