Choć obecnie trwa okres postu, warto pomyśleć już o tym, co pojawi się w tym roku na wielkanocnym stole. W polskiej tradycji jest wiele potraw, które w czasie tych szczególnych świąt chętnie są podawane. Pieczone mięsa, żurek czy drożdżowe babki to smaki Wielkanocy. W tym tygodniu przepisem na żeberka w kapuście podzieliła się z nami Ewa Adamiec ze Słupska. Jak zapewnia to doskonała propozycja na świąteczny obiad.
Składniki:
kilogram wieprzowych żeberek
ćwierć kostki smalcu
cebula
80 dkg kiszonej kapusty
5 dkg suszonych grzybów
3 ząbki czosnku
kminek
sól
pieprz
Wykonanie:
Grzyby namoczyć na dwie godziny w wodzie. Żeberka opłukać, podzielić na nieduże części i zrumienić na tłuszczu. Dodać do mięsa pokrojoną w plastry cebulę i wszystko razem podsmażyć. Dolać szklankę wody i dusić żeberka pod przykryciem do miękkości. Kapustę lekko pokroić, dodać do niej namoczone i pokrojone w paski grzyby, a następnie razem ugotować na półmiękko. Na koniec dodać do kapusty przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz kminek, pieprz i sól do smaku. Uduszone mięso i kapustę układać warstwami w rondlu zaczynając od mięsa, podlać wodą i dusić jeszcze około pół godziny. Po tym czasie wszystko przejdzie smakiem, a kapusta zmięknie zupełnie. Żeberka podawać z ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?