Żurek na swojskim zakwasie

Nie ma chyba rodziny, u której w świątecznym menu nie znalazłby się żur staropolski na żytnim zakwasie. Taka "kwaśna zupa" przygotowana według przepisu Barbary Wichrowskiej, sołtysa i gospodyni domowej z Piekła będzie smakować wybornie. I wcale nie jest pracochłonna. Wręcz przeciwnie. Przepis jest niezwykle prosty.

- Żurek według tej receptury gotuję od wielu lat - mówi Barbara Wichrowska. - Podaję go z ziemniakami i jajkiem na twardo także poza okresem wielkanocnym, jako danie obiadowe. Domownicy zawsze niecierpliwie czekają na żur, którego zapach unosi się w całym domu.
Zapraszamy do podzielenia się przepisami. Receptury można nadsyłać pod adresem sztumskiej redakcji - ul. Galla Anonima 9/2, 82-400 Sztum.

Staropolski żur z jajkiem

Składniki: 4 laski surowej, białej kiełbasy, 4 jajka, włoszczyzna (bez białej kapusty), 4 litry wody, zakwas z mąki pszenno-żytniej lub żytniej, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, listek laurowy, kawałek skórki chleba razowego, sól, pieprz, majeranek, chrzan, odrobina octu lub kwasku cytrynowego
Wykonanie: Najpierw, na kilka dni przed gotowaniem żuru przygotowujemy zakwas - około 10 łyżek mąki żytniej wsypujemy do szklanego lub ceramicznego naczynia i zalewamy 375 ml ciepłej (lecz nie gorącej) wody. Wkrawamy do tego dwa ząbki czosnku, wkładamy kilka ziarenek ziela angielskiego i listek laurowy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciemne miejsce, aby się zakisiło. Można dodać skórkę chleba razowego, aby przyspieszyć proces.
Przygotowujemy wywar z włoszczyzny. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki (ale niekoniecznie). Gdy warzywa zmiękną, wlewamy zakwas. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i łyżeczką chrzanu. Podajemy z białą kiełbasą i pokrojonym w cząstki jajem, ugotowanym na twardo.
Białą kiełbasę możemy zaparzyć oddzielnie lub włożyć do wywaru zanim wlejemy zakwas. Wywar nabierze wtedy aromatu kiełbaski.
Można ją także pokroić i przesmażyć z cebulką.

Anna Sztym

  • Polska Dziennik Bałtycki

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3