Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
195 materiałów
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Ekspresowy przysmak na karnawał. Prosty przepis: wystarczy zmieszać i usmażyć
Puszyste i mięciutkie oponki serowe to hit karnawału. Nie musisz czekać na tłusty czwartek, żeby się za nie zabrać. Są banalnie proste do przygotowania, bo tak...
Zupa krem z pieczarek na rozgrzewający obiad. Idealna na mroźne dni
Tradycyjna pieczarkowa nabierze smaku i wyrazistości, jeśli dodamy do niej podsmażone, brązowe pieczarki, odrobinę sosu sojowego, wędzoną paprykę i chili. Gęsta...
Trzy składniki i pyszna tortilla gotowa. Pomysł na szybki, tani i pożywny obiad
Podstawą oryginalnego przepisu na hiszpańską tortillę są ziemniaki, które podsmaża się z cebulką i zalewa rozmieszanymi jajkami. Choć brzmi to banalnie, to...
Mini pączki budyniowe na karnawał. Najprostszy przepis bez drożdży
Sekretem delikatnych mięciutkich mini pączków jest ugotowany budyń, który dodajemy do ciasta. Dzięki niemu pączki są delikatne jak chmurka, pachną wanilią i...
Fenomenalna surówka z kapusty. Wytrzyma kilka dni dzięki prostej zalewie
Przepis na surówkę z białej kapusty, który dziś proponuję, pochodzi z Węgier. W Polsce można ją czasem kupić w sklepach pod nazwą sałatka mieszana. Domowa...
Gęsta, kremowa zupa chrzanowa na boczku. Pomysł na rozgrzewający obiad
Gęsta, kremowa zupa chrzanowa z chrupiącym, zrumienionym na złoto boczkiem to pomysł na zimowy, rozgrzewający obiad. Zupa jest bardzo pożywna i niezwykle...
Fenomenalne ciasto na karnawał. Wilgotny biszkopt nasączony trzema rodzajami mleka
Tres leches, czyli „trzy mleka” to obłędnie wilgotne, dobrze nasączone ciasto biszkoptowe z polewą. Jest idealną propozycją na karnawałową imprezę. W końcu to...
Prosta, ale bardzo pożywna. Aromatyczna zupa czosnkowa na obiad
Czosnek, kiełbasa, jajka i chleb to podstawa hiszpańskiej zupy czosnkowej. Składniki są proste, łatwo dostępne i niedrogie, a odpowiednio przyrządzone stanowią...
Oczyszczający shot z buraka. Wypij i poczuj przypływ energii
Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, by przygotować oczyszczający napój z buraków i jabłek. Odrobina chili i imbiru sprawi, że shot doda nam energii i...
Najlepsze przekąski z ciasta francuskiego na sylwestra. Zaskocz gości w kilka minut!
Najlepsze przekąski na imprezę to takie, które są błyskawiczne w przygotowaniu, efektowne i można je chwycić palcami. Idealnie nadaje się do tego ciasto...