Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrzowie Smaku 2017. Reprezentanci Żuław i Mierzei na gali

red
Powiat nowodworski. Gala Mistrzowie Smaku 2017
Powiat nowodworski. Gala Mistrzowie Smaku 2017 Piotr Hukało
Wróćmy na chwilę do zakończonego pod koniec wakacji plebiscytu Mistrzowie Smaku 2017. Na uroczystej gali podsumowującej akcję pojawili się przedstawiciele świata gastronomii z powiatu nowodworskiego.

Wspólnie z naszymi Czytelnikami wybraliśmy najlepszych kucharzy, kelnerów oraz restauracje, cukiernie/kawiarnie i piekarnie na Pomorzu.

Restauracja Strzechówka z Krynicy Morskiej, Andrzej Wondziński z baru Koga w kategorii Kucharza Roku, Cafe Capri ze Stegny wśród Kawiarni, Julia Łapińska z Villi Lemon W Sztutowie w kategorii Kelnerki Roku oraz Bagietka z Drewnicy wśród piekarni - to zwycięzcy kulinarnego plebiscytu Mistrzowie Smaku, jego odsłony w powiecie nowodworskim.

Dodajmy, w kategorii Restauracji Roku drugie miejsce zajął Bar Koga, a na trzecim znalazła się Sielska Zagroda z Nowego Dworu Gd. Wśród kucharzy Czytelnicy docenili Wojciecha Rabiegę z Tristana w Kątach Rybackich oraz Marikę Mrzywkę z Baru Pirat w Krynicy Morskiej, która znalazła się na trzeciej lokacie.

W kategorii kawiarni i cukierni drugie miejsce zajęła Kawiarnia na Piaskach a trzecie Fabryka Lodów Naturalnych z Nowego Dworu Gd. Docenili Państwo także kelnerów. Na drugim miejscu znalazła się Zuzanna Gołąb z Baru Pirat, natomiast na trzecim Anna Kamińska z restauracji Four Winds w Piaskach.

Wszystkich naszych laureatów zaprosiliśmy na wielką galę do Filharmonii Bałtyckiej. Już na wstępie mieliśmy dla nich małą niespodziankę - wystąpił znany z programu „Mam Talent“ Ryszard Bazarnik, który zagrał wspaniały koncert... na garnkach.

Tuż po nim kilka słów powiedział marszałek województwa pomorskiego, Mieczysław Struk, który patronował naszemu plebiscytowi:

- Dziękuję całemu zespołowi „Dziennika Bałtyckiego“ za tę wspaniałą inicjatywę. Chcemy wyróżniać się smakami Pomorza, chcemy podkreślać, że mogą być one wizytówką regionu i chcemy nagrodzić te osoby, które w tym wielkim procesie uczestniczą. Widzimy, że w wielu wypadkach to właśnie smaki, to właśnie dobra kuchnia, odrębne produkty regionalne, a także dobra oferta agroturystyczna i hotelarska przyciągają na Pomorze ogrom turystów.

Po marszałku głos zabrał redaktor naczelny „Dziennika Bałtyckiego“, Mariusz Szmidka, który także podkreślił, że Pomorze jest kulinarną potęgą i to właśnie dzięki naszym laureatom, którzy na co dzień pracują w niełatwej branży, jaką jest gastronomia. Do naszych zwycięzców powiedział: - Stawiacie na kuchnię regionalną, ale też na nowoczesność, na znakomite umiejętności, kunszt kucharski i duszę tych miejsc, do których codziennie zapraszacie klientów. Mistrzowie Smaku to tytuł, który zobowiązuje. Ja Państwu życzę, żeby ten plebiscyt był wiatrem w żagle, by przyniósł jeszcze większą liczbę zadowolonych klientów.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowydworgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto