Wspólnie z naszymi Czytelnikami wybraliśmy najlepszych kucharzy, kelnerów oraz restauracje, cukiernie/kawiarnie i piekarnie na Pomorzu.
Restauracja Strzechówka z Krynicy Morskiej, Andrzej Wondziński z baru Koga w kategorii Kucharza Roku, Cafe Capri ze Stegny wśród Kawiarni, Julia Łapińska z Villi Lemon W Sztutowie w kategorii Kelnerki Roku oraz Bagietka z Drewnicy wśród piekarni - to zwycięzcy kulinarnego plebiscytu Mistrzowie Smaku, jego odsłony w powiecie nowodworskim.
Dodajmy, w kategorii Restauracji Roku drugie miejsce zajął Bar Koga, a na trzecim znalazła się Sielska Zagroda z Nowego Dworu Gd. Wśród kucharzy Czytelnicy docenili Wojciecha Rabiegę z Tristana w Kątach Rybackich oraz Marikę Mrzywkę z Baru Pirat w Krynicy Morskiej, która znalazła się na trzeciej lokacie.
W kategorii kawiarni i cukierni drugie miejsce zajęła Kawiarnia na Piaskach a trzecie Fabryka Lodów Naturalnych z Nowego Dworu Gd. Docenili Państwo także kelnerów. Na drugim miejscu znalazła się Zuzanna Gołąb z Baru Pirat, natomiast na trzecim Anna Kamińska z restauracji Four Winds w Piaskach.
Wszystkich naszych laureatów zaprosiliśmy na wielką galę do Filharmonii Bałtyckiej. Już na wstępie mieliśmy dla nich małą niespodziankę - wystąpił znany z programu „Mam Talent“ Ryszard Bazarnik, który zagrał wspaniały koncert... na garnkach.
Tuż po nim kilka słów powiedział marszałek województwa pomorskiego, Mieczysław Struk, który patronował naszemu plebiscytowi:
- Dziękuję całemu zespołowi „Dziennika Bałtyckiego“ za tę wspaniałą inicjatywę. Chcemy wyróżniać się smakami Pomorza, chcemy podkreślać, że mogą być one wizytówką regionu i chcemy nagrodzić te osoby, które w tym wielkim procesie uczestniczą. Widzimy, że w wielu wypadkach to właśnie smaki, to właśnie dobra kuchnia, odrębne produkty regionalne, a także dobra oferta agroturystyczna i hotelarska przyciągają na Pomorze ogrom turystów.
Po marszałku głos zabrał redaktor naczelny „Dziennika Bałtyckiego“, Mariusz Szmidka, który także podkreślił, że Pomorze jest kulinarną potęgą i to właśnie dzięki naszym laureatom, którzy na co dzień pracują w niełatwej branży, jaką jest gastronomia. Do naszych zwycięzców powiedział: - Stawiacie na kuchnię regionalną, ale też na nowoczesność, na znakomite umiejętności, kunszt kucharski i duszę tych miejsc, do których codziennie zapraszacie klientów. Mistrzowie Smaku to tytuł, który zobowiązuje. Ja Państwu życzę, żeby ten plebiscyt był wiatrem w żagle, by przyniósł jeszcze większą liczbę zadowolonych klientów.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?