MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
12 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Salsefia...
fot. bernjuer / Getty Images

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Salsefia

Zwane także owsianymi korzonkami warzywo wyglądem przypomina skorzonerę, choć jego korzeń jest grubszy i jaśniejszy. Smak salsefii jest także znacznie bardziej delikatny.

Właściwości
Salsefia bogata jest w potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez i miedź, zaś duża zawartość cukrów sprawia, że roślina jest dosyć kaloryczna. Warzywo jest doskonałe dla diabetyków oraz osób z problemami trawiennymi. Działa pozytywnie na układ nerwowy i chroni kości przed osteoporozą.

Wykorzystanie w kuchni
Salsefia doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw mięsnych, zupy i gulaszów. Młode pędy można przygotować tak jak szparagi, zaś liście mogą posłużyć do sporządzenia sałatki. Sam korzeń można zapiec, udusić, ugotować lub usmażyć.

Zobacz również

7:0 dla Girony. Lewandowski przegra z Ukraińcem walkę o króla strzelców

7:0 dla Girony. Lewandowski przegra z Ukraińcem walkę o króla strzelców

Dżem zaśpiewał w Manufakturze! ZDJĘCIA

Dżem zaśpiewał w Manufakturze! ZDJĘCIA

Polecamy

Uwaga na upał! Gdy żar leje się z nieba, wzrasta ryzyko tej gwałtownej choroby

TYLKO U NAS
Uwaga na upał! Gdy żar leje się z nieba, wzrasta ryzyko tej gwałtownej choroby

5. Festiwal Dworów i Pałaców Północnych Kaszub

5. Festiwal Dworów i Pałaców Północnych Kaszub

"Matki równoległe" w Malborskim Klubie Filmowym z okazji Dnia Matki

"Matki równoległe" w Malborskim Klubie Filmowym z okazji Dnia Matki