W powiecie puckim restauratorzy oczywiście cieszą się z poluzowania przepisów i stopniowego odmrażania branży. Przygotowania do otwarcia ogródków w sobotę 15 maja są w toku.
- To dobra i wyczekiwana wiadomość - usłyszeliśmy w Tawernie Strand w Pucku. - Zobaczymy, jak odpowiedzą klienci.
Tu, jak w wielu innych miejscach wokół Zatoki Puckiej, do tej pory kontakt z gośćmi z musu ograniczał się do przyjmowania zamówienia przez internet i telefonicznie oraz ewentualnej dostawy.
Nordowi Mol, restauracja w Celbowie koło Pucka, w czasie obostrzeń pracowała bez przerw. Wprawdzie klientów w środku nie było, ale kucharze mieli pełne ręce roboty.
- Czy czekamy na gości u nas? Oczywiście! Oni nas też, bo ilość pytań, telefonicznych, mailowych i na Facebooku jest ogromna - zapewnia Marek Hewelt, właściciel jednej z najpopularniejszych knajpek w powiecie puckim. - I teraz też startujemy ostro.
Miłośnicy regionalnych smaków i polskiej kuchni będą mogli skorzystać m.in. z grillowej chatki - to otwarte pomieszczenie może być przedsmakiem dogadzania swojemu podniebieniu w restauracji.
- Jest też catering, organizujemy komunijne przyjęcia, wszystko zgodnie z sanitarnym reżimem. Pracy nie brakuje - mówi restaurator z gminy Puck.
Na półwyspie nieśmiały początek mieliśmy już w majówkowe weekendy. M.in. przy Restauracji Kutter w Helu funkcjonował “grillowy ogródek” - część knajpki znajdującą się na zewnątrz.
Ale i tu nie było okazji posiedzieć w knajpie, bo z przygotowanym na ulicy posiłku trzeba było spacerować lub usiąść gdzie w plenerze.
Restauratorzy czekają na gości w całym powiecie puckim, ale z niepokojem wskazują też na pogodę. W weekend 15-16 maja ma lać.
- To nie są niestety dobre prognozy dla ogródków, więc trudno z wyprzedzeniem powiedzieć, czy już teraz nastawiać się na tłumy - usłyszeliśmy ostrożne obawy we Władysławowie.
Czy restauracyjne ogródki wypełnią się w majowe weekendy i będą zapowiedzią udanego sezonu letniego? Niewykluczone.
- Oby był udany - komentuje Marek Hewelt. - Jak będzie? Pokaże czas. Dziś na pewno możemy powiedzieć, że będzie trudny, bo zderzą się dwie rzeczywistości: wielka potrzeba odwiedzania restauracji i problemy na rynku pracy.
Smaki Pomorza - program wideo!
NASZ SERWIS SPECJALNY
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?