Chrust, oponki i naleśniki, czyli tłusty czwartek w Europie. Od patrzenia cieknie ślinka! Jakie przysmaki królują za granicą?

JK
Tłusty czwartek, czyli ostatni czwartek przed Wielkim Postem, to nieuchronny znak końca karnawału. Dzień, w których żadne diety nie obowiązują, obchodzony jest nie tylko w Polsce, ale także w innych katolickich krajach Europy - choć nie zawsze wypada on w czwartek. Francuski Mardi Gras, brytyjski Pancake Tuesday czy niemiecki Schmotziger Donnerstag to tylko kilka odsłon słynnego dnia obżarstwa. Jakie smakołyki wiążą się z tłustym świętem? Już od patrzenia cieknie ślinka. Sprawdź w galerii.

Tłusty czwartek, czyli święto obżarstwa

Tłusty czwartek to święto ruchome, wypadające w ostatni czwartek karnawału - czyli 52 dni przed Wielkanocą. Znane jest także jako zapusty lub mięsopust, szczególnie we wschodniej części Europy, gdzie świętowanie tra nawet przez cały tydzień. Na zachodzie z kolei (Francja, Włochy, Wielka Brytania) dzień obżarstwa obchodzony jest we wtorek, tuż przed Środą Popielcową.

Staropolskie przysłowie mówi:

Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.

W istocie, najpopularniejsze słodkie potrawy związane ze świętem obżarstwa to pączki i faworki, choć nie wszędzie tak jest. W niektórych krajach bezapelacyjnie królują naleśniki, pancake'i lub gofry.

ROSJA - MaslenicaW Rosji tłuste świętowanie trwa nie jeden dzień, lecz cały tydzień. Maslenica to prawosławna tradycja obejmująca okres wypadający dokładnie
ROSJA - Maslenica

W Rosji tłuste świętowanie trwa nie jeden dzień, lecz cały tydzień. Maslenica to prawosławna tradycja obejmująca okres wypadający dokładnie siedem tygodni przed Wielkanocą. Znana jest również jako serowy tydzień lub mięsopust, rozpoczyna ją bowiem bezmięsny post. Podczas całego tygodnia na stołach królują naleśniki. Słodkie symbolizują udane życie miłosne, te ze śmietaną zaś serwowane są na dobre zdrowie.

Wszystkie smakołyki łączy jedno - muszą być tłuste, a więc najlepiej smażone.
Jak wygląda koniec karnawału w różnych miejscach Europy i jakie specjały się z nim wiążą? Zobacz w galerii.

Grzybki halucynogenne zwalczają otyłość?

Wideo

Materiał oryginalny: Chrust, oponki i naleśniki, czyli tłusty czwartek w Europie. Od patrzenia cieknie ślinka! Jakie przysmaki królują za granicą? - Polska Times

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie