MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Arbuz ma wysoki indeks glikemiczny – 72-80, co oznacza, że...
fot. Jill Wellington / Pexels

Co się dzieje z twoim organizmem, kiedy jesz arbuza? Nie tylko dobre rzeczy! Nie każdy powinien go jeść

Duże ilości arbuza mogą podnieść poziom cukru we krwi

Arbuz ma wysoki indeks glikemiczny – 72-80, co oznacza, że po jego zjedzeniu może nastąpić szybki wzrost stężenia cukru we krwi. Stanie się tak tylko wtedy, gdy zjemy go naprawdę dużo. Zawiera on bowiem bardzo mało węglowodanów (7,5 g w 100 g), co sprawia, że jego ładunek glikemiczny pozostaje na bezpiecznym poziomie.

Najlepiej jeść go w towarzystwie produktów bogatych w białko, błonnik i zdrowy tłuszcz. Osoby chore na cukrzycę lub insulinooporność powinny jednak dokładnie kontrolować zjadane ilości tego owocu.

Zobacz również

Ogromny pożar zabytkowego pałacu pod Wrocławiem! Z żywiołem walczy 36 strażaków

PILNE
Ogromny pożar zabytkowego pałacu pod Wrocławiem! Z żywiołem walczy 36 strażaków

Ruszył kolejny nowy kierunek z lotniska w Jasionce!

Ruszył kolejny nowy kierunek z lotniska w Jasionce!

Polecamy

Siedzisz godzinami? Pij ten napój. Zapobiegnie rozwojowi cukrzycy i udaru

Siedzisz godzinami? Pij ten napój. Zapobiegnie rozwojowi cukrzycy i udaru

Czołowe zderzenie motocyklisty z osobówką. Kierowca jednośladu w szpitalu!

Czołowe zderzenie motocyklisty z osobówką. Kierowca jednośladu w szpitalu!

Narkotyki w dziecięcej przyczepce rowerowej. Mężczyzna zatrzymany o północy

Narkotyki w dziecięcej przyczepce rowerowej. Mężczyzna zatrzymany o północy