MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Krówki to cukierki, które i dzisiaj cieszą się...
fot. domena publiczna

Czy pamiętasz te desery z PRL? Wiele z nich nadal kusi smakiem! Zobacz unikalne przepisy!

Domowe krówki

Krówki to cukierki, które i dzisiaj cieszą się popularnością, ale mało kto robi je w domu.

Składniki:

- 1 l mleka,
- 1 kg cukru,
- 50 g orzechów włoskich.
- 100 g masła.

Wykonanie:

Mleko przelej do rondelka z grubszym dnem. Dodaj do niego cukier i zagotuj, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie, gdy zacznie brązowieć, dodaj masło. Kiedy masa na krówki zacznie gęstnieć, dodaj do niej pokrojone orzechy włoskie. Wszystko wymieszaj do połączenia składników.

Przygotuj naczynie. Blachę wyłóż folią spożywczą. Wylej gotową masę krówkową do przygotowanego pojemnika. Odstaw ją do całkowitego stężenia (po ostygnięciu można włożyć do lodówki). Gotową masę pokrój w kostkę.

Zobacz również

Zabytkowy Citroen Ami 6 i inne ciekawe auta na kieleckim deptaku [ZDJĘCIA, WIDEO]

Zabytkowy Citroen Ami 6 i inne ciekawe auta na kieleckim deptaku [ZDJĘCIA, WIDEO]

Na udział w eurowyborach namawiają też parlamentarzyści PiS z regionu koszalińskiego

Na udział w eurowyborach namawiają też parlamentarzyści PiS z regionu koszalińskiego

Polecamy

Od piątku zostanie zniesiony zakaz wchodzenia do lasów w Gdyni

Od piątku zostanie zniesiony zakaz wchodzenia do lasów w Gdyni

Edukacyjny Dzień Dziecka w ZOO Gdańsk. Sprawdzamy harmonogram!

Edukacyjny Dzień Dziecka w ZOO Gdańsk. Sprawdzamy harmonogram!

Konkursy na dyrektorów Szkoły Podstawowej nr 7 oraz przedszkoli 2 i 10 w Lęborku

Konkursy na dyrektorów Szkoły Podstawowej nr 7 oraz przedszkoli 2 i 10 w Lęborku