Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach i wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów.
Na czym polega program?
- Na zapewnieniu pacjentom wyżywienia odpowiedniego do stanu zdrowia, w oparciu o zalecenia opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem - Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka, które zostaną udostępnione za pośrednictwem strony internetowej Ministerstwa Zdrowia;
- prowadzeniu porad żywieniowych dla pacjentów;
- edukacji i rozpowszechnianiu informacji dotyczących prawidłowego żywienia;
- zapewnieniu dietetyka w placówce w wymiarze nie mniejszym niż pół etatu;
- publikowaniu przez szpital na swojej stronie internetowej zdjęć co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia;
- publikowaniu na stornie internetowej szpitala jadłospisu, opracowanego przez dietetyka (na co najmniej na siedem dni). Jadłospis zawierać ma informacje o: rodzaju posiłku i składzie produktów, wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej (ilość białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, soli) w 100 g i porcji posiłku, sposobie obróbki oraz obecności alergenów.
- podaje Gazeta Wrocławska.
Zgodnie z wytycznymi programu poniżej przedstawiamy Państwu aktualne jadłospisy dań podawanych pacjentom legnickiego szpitala oraz zdjęcia wybranych posiłków.
Jadłospis 1.11-15.11
Jadłospis 16.11-29.11
Zobaczcie zdjęcia posiłków:
Śmierdząca kupa - powody
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?