Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Drożdżówka kaszubska (po kaszubsku: kuch na młodzach abo młodzowi)

(ij)
Ciasto: 4 szklanki mąki * 1/2 kostki masła * 4 żółtka * 1 całe jajo * 1/2 szklanki mleka * 1/2 szklanki cukru * garść rodzynków Rozczyn: 8 dag drożdży * 2 łyżki mąki * 1 łyżka cukru * 1/4 szklanki mleka Kruszonka: 1/2 ...

Ciasto: 4 szklanki mąki * 1/2 kostki masła * 4 żółtka * 1 całe jajo * 1/2 szklanki mleka * 1/2 szklanki cukru * garść rodzynków
Rozczyn: 8 dag drożdży * 2 łyżki mąki * 1 łyżka cukru * 1/4 szklanki mleka

Kruszonka: 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1,3 kostki roztopionego masła * 1/2 szklanki cukru * 3/4 szklanki mąki
Rozczyn: mleko lekko podgrzać, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Ciasto: mleko, cukier i masło podgrzać do rozpuszczenia, dodać mąkę, żółtka i jajko, wlać rozczyn. Wyrabiać drewnianą łyżką lub ręką tak długo, aż ciasto stanie się lśniące i gładkie, i ukażą się pęcherze powietrza. Dodać rodzynki. Ponownie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na blachę, posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia.
Kruszonka: składniki połączyć, zagnieść i posypać ciasto.
Piec ok. 35-40 min.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto