Ciasto: 4 szklanki mąki * 1/2 kostki masła * 4 żółtka * 1 całe jajo * 1/2 szklanki mleka * 1/2 szklanki cukru * garść rodzynków
Rozczyn: 8 dag drożdży * 2 łyżki mąki * 1 łyżka cukru * 1/4 szklanki mleka
Kruszonka: 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1,3 kostki roztopionego masła * 1/2 szklanki cukru * 3/4 szklanki mąki
Rozczyn: mleko lekko podgrzać, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Ciasto: mleko, cukier i masło podgrzać do rozpuszczenia, dodać mąkę, żółtka i jajko, wlać rozczyn. Wyrabiać drewnianą łyżką lub ręką tak długo, aż ciasto stanie się lśniące i gładkie, i ukażą się pęcherze powietrza. Dodać rodzynki. Ponownie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na blachę, posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia.
Kruszonka: składniki połączyć, zagnieść i posypać ciasto.
Piec ok. 35-40 min.
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?