MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Trzebnicy. Odkryj kuszące smakiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Polecane lodziarnie w Trzebnicy
Polecane lodziarnie w Trzebnicy AlexRaths
Sprawdź, gdzie znajdziesz lodziarnie w Trzebnicy. Wakacyjny czas bez wątpienia większości z nas kojarzy się z lodami. Trudno wyobrazić sobie słoneczny, gorący dzień bez tego ożywczego deseru. Przeczytaj ciekawe fakty na ich temat. Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i dowiedz się, jakie smaki możesz znaleźć w lodziarniach w Trzebnicy.

Spis treści

Tutaj zjesz lody w Trzebnicy

Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Trzebnicy

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Trzebnicy? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody możesz zjeść w Trzebnicy?

  • Lody włoskie

Robione są z mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża tak powstałą masę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W procesie produkcji napowietrza się je, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż pozostałych rodzajów lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale można też spotkać np. pistacjowe, malinowe, truskawkowe. Do tego możemy zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak w trakcie ich produkcji napowietrzania. Z tego względu ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Różnią się od pozostałych tym, że ich skład nie zawiera w sobie mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety lub lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Są równie smaczne, jak te wykonane w sposób tradycyjny i na pewno zdrowe.

To warto wiedzieć

Krótko o historii lodów

W Polsce pisano o lodach już w XVII wieku. Po raz pierwszy przepis na zmrożony deser umieszczono w 1783 roku w książce kucharskiej. Wówczas przysmak ten był obecny jedynie na dworze królewskim, a po pewnym czasie na szlacheckich stołach.

Większą popularność lody uzyskały w latach przedwojennych. Sprzedawano je ze specjalnych wózków na ulicach Lwowa, Krakowa, Warszawy w postaci dwóch połączonych ze sobą wafli. Powstawały także pierwsze lodziarnie, do których tłumnie ustawiały się kolejki zaciekawionych klientów.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na trzebnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto