Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Grillowany filet z indyka z warzywami. Najlepszy przepis na danie z grilla (PRZEPIS, WIDEO, ZDJĘCIA)

Katarzyna Puczyńska
Jak szybko przyrządzić pyszną potrawę z grilla? Wypróbuj nasz przepis na grillowany filet z indyka. Do tego polecamy grillowane warzywa w ziołach z odrobiną jogurtowego sosu curry.

Składniki na danie z grilla:

  • 700 g filetu z indyka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżki oliwy/oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ząbek czosnku
  • szczypta chilli
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu
  • warzywa ( np. pomidory, papryka chilli, bakłażan, cukinia) do tego ulubione zioła jak bazylia, tymianek i oregano
  • sos curry ( 200 g jogurtu naturalnego połączyć z łyżka majonezu, łyżeczką przyprawy curry i szczyptą soli)

Przygotowanie marynaty

Indyka kroimy na porcje i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
W misce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i miodem, dodajemy tymianek, rozgnieciony ząbek czosnku, chilli, sól i zioła prowansalskie. Całość mieszamy.
Filety z indyka smarujemy marynatą i odstawiamy pod przykryciem na minimum 1,5 godziny.

Grillujemy mięso i warzywa

Warzywa kroimy, posypujemy ziołami i polewamy odrobiną oliwy. Można je piec bezpośrednio na ruszcie lub na aluminiowych tackach.

Ważne, by kontrolować czas pieczenia, ponieważ jedne warzywa mogą być gotowe szybciej, a np pomidory wymagają więcej czasu.

Indyka grillujemy na ciepłym ruszcie, po kilka minut z obu stron.

Polecamy: danie można podać z jogurtowym sosem curry.

Zobacz także inne nasze przepisy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dni Lawinowo-Skiturowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto