Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jaki typ mąki do chleba, naleśników albo pierogów i pizzy? Sprawdź, co oznacza typ mąki oraz jakie jest najlepsze zastosowanie

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Ważne, by mąkę przechowywać w suchym miejscu. Jakiej mąki użyć do pierogów, chleba, ciasta francuskiego, sosu albo pizzy?
Ważne, by mąkę przechowywać w suchym miejscu. Jakiej mąki użyć do pierogów, chleba, ciasta francuskiego, sosu albo pizzy? 123rf
Jakiej mąki użyć do chleba, naleśników, biszkoptu lub pizzy? Typ mąki jest ważny i od tego, czy wybierzemy odpowiednią, w dużym stopniu zależy nasz kulinarny sukces lub porażka. Ciasto nie wyrosło, pierogi są twarde, a pieczywo się kruszy? Mąka mące nierówna. Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo - Młynarskiego postanowił swego czasu wyjaśnić, co oznacza typ mąki i która do czego jest odpowiednia.

Spis treści

Mąka jest podstawą wielu produktów i dań na świecie, w tym w Polsce, gdzie uprawa zbóż ma wielowiekową tradycję. Dziś coraz chętniej białe pieczywo zamieniamy na to z pełnego przemiału. Pełnoziarniste kupujemy lub robimy także naleśniki, gofry, pierogi, a nawet drożdżówki.

Popularne mąki. Rodzaje i zastosowania

Najpopularniejszymi mąkami są ta pszenna i żytnia, jednak na rynku dostępne są także kukurydziana, orkiszowa, gryczana, ryżowa czy jaglana. Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego chętnie prezentuje na swoim profilu informacje branżowe i ciekawostki dla konsumentów, np. w cyklu „O pszenicy prawie wszystko…”. Związek zaprezentował typy mąki, które wahają się zwykle od 450 do 2000 i wyżej.

Co oznacza typ mąki? 450, 550, 2000 i pozostałe

Na opakowaniu mąki w sklepie, oprócz nazwy, znajdziemy również oznaczenie jej typu, np. 450, 500 czy 2000. Liczby te oznaczają tzw. wskaźnik oczyszczenia mąki z zewnętrznej okrywy ziaren. Typ mówi o tym, ile popiołu, czyli mikroelementów zawiera dana mąka. Wartość świadczy o tym, ile g składników mineralnych zostanie po spaleniu 100 kg mąki (np. w mące o typie 450 będzie to 450 g popiołu), wyjaśniał związek młynarski w swoich mediach społecznościowych.

Wystarczy przyjrzeć się mące, by zauważyć, czy jest bogata w popiół. Im jest ona ciemniejsza, tym więcej zawiera cennych mikroelementów oraz witamin.

Typy mąki pszennej i żytniej i ich zastosowanie. Jaka mąka do chleba?

Mąkę tortową przed jej dodaniem do miski, z której powstaje np. biszkopt, warto przesiać, by wypieki były jeszcze bardziej puszyste i lekkie. Z jakiej mąki robić kruche ciasto? Jaka będzie idealna do pierogów, naleśników albo do zrobienia żuru? Odpowiedź na kilku slajdach

Typy mąki pszennej

  • typ 450 – mąka tortowa
  • typ 500 – mąka krupczatka
  • typ 500 – mąka poznańska, białostocka
  • typ 500 – mąka wrocławska
  • typ 550 – mąka luksusowa
  • typ 750, 850, 1050
  • typ 1850 – mąka graham

Typy mąki żytniej

  • typ 720
  • typ 1400 - mąka sitkowa
  • typ 2000 - mąka razowa

Uprawa pszenicy i żyta w Polsce

Zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego i przedwynikowych szacunków pszenica w sezonie 2022/2023 rosła na powierzchni 2,4 mln ha. Żyto gospodarze posiali na areale 0,7 mln ha.

Według wynikowych szacunków GUS zbiory zbóż ogółem w 2023 r. ocenia się na 35,2 mln t, tj. o ok. 1 proc. mniej od zbiorów ubiegłorocznych.

od 12 lat
Wideo

Dobre i złe sąsiedztwo grochu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jaki typ mąki do chleba, naleśników albo pierogów i pizzy? Sprawdź, co oznacza typ mąki oraz jakie jest najlepsze zastosowanie - Strefa Agro

Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto