Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jubileuszowe menu w Hotelu Mercure w Poznaniu - powrót do smaków lat 70. i 80.

Chrystian Ufa
Chrystian Ufa
Kucharze poznańskiego hotelu przygotowali potrawy jak sprzed lat! Zobacz zdjęcia -->
Kucharze poznańskiego hotelu przygotowali potrawy jak sprzed lat! Zobacz zdjęcia -->Waldemar Wylegalski
Hotel Mercure w Poznaniu świętuje swoje 60. urodziny, wprowadzając do oferty hotelowej restauracji potrawy inspirowane latami 70. i 80. Za stworzenie jubileuszowego menu odpowiadają szefowie kuchni: Mikołaj Adamczyk oraz Wojciech Wiciak. Uroczystości te są okazją do przypomnienia sobie dawnych smaków i atmosfery minionych dekad.

Sześć dekad tradycji kulinarnej
Hotel Mercure, położony przy ulicy Roosevelta w Poznaniu, obchodzi w tym roku wyjątkowy jubileusz - 60 lat działalności. Od momentu swojego powstania w 1964 roku, hotel ten stał się nie tylko miejscem spotkań dla wielu znanych osobistości z Polski i świata, ale również symbolem miasta. W obiekcie znajduje się znana cukiernia oraz restauracja Winestone, której tradycje sięgają lat świetności hotelu.

Z okazji jubileuszu, pracownicy hotelu postanowili przygotować coś wyjątkowego - menu inspirowane latami 70. i 80., które miało za zadanie przywołać wspomnienia dawnych czasów. To właśnie w restauracji Winestone odbyła się prezentacja nowych, a zarazem starych potraw.

- Zobaczcie, jak wyglądało historyczne menu restauracji Hotelu Orbis Merkury w latach 70. A już niebawem przedstawimy Wam specjalne menu zainspirowane tymi kultowymi dekadami. Ach, nostalgia za tamtymi czasami!

- zachęcali organizatorzy.

Kulinarne podróże w czasie

W przygotowanie jubileuszowego menu zaangażowani zostali szefowie kuchni - Mikołaj Adamczyk oraz Wojciech Wiciak, który pamięta jeszcze czasy gotowania i pieczenia w latach 70. i 80. Wspólnie zdecydowali się na stworzenie dań, które nie tylko zachwycą gości smakiem, ale również przeniosą ich w czasie do momentów, które dla wielu pozostają niezapomniane.

W trakcie wielkiej inauguracji menu, do której zaproszono licznych poznańskich dziennikarzy, część potraw była przygotowywana na oczach gości, co dodatkowo podkreślało wyjątkowość tego wydarzenia. Dzięki temu uczestnicy mogli nie tylko skosztować wyjątkowych dań, ale również zobaczyć, jak są one przygotowywane.

Nostalgiczna uczta dla zmysłów

Prezentacja potraw inspirowanych latami 70. i 80. to nie tylko okazja do świętowania jubileuszu, ale również do przypomnienia sobie, jak wyglądało życie i kulinaria w tamtych czasach. Każde danie to opowieść o przeszłości, która za pomocą smaku i zapachu przenosi gości do innej epoki.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto