Przepis na kaczkę podała nam Halina Rogińska z Kościerskiej Huty
Kaczka nadziewana
Składniki:
• 1 cała kaczka • suszone jabłka (mogą być świeże) reneta • śliwki w occie (mały słoik)
• 2 łyżki żurawiny (dżem) • majeranek • sól • łyżka mąki
Wykonanie:
Oczyszczoną kaczkę dobrze nacieramy solą i majerankiem. Odstawiamy na 2-3 godz. Do kaczki wkładamy suszone jabłka i śliwki w occie i małą łyżeczkę żurawin, spinamy, by owoce nie wypadły podczas przewracania. Wkładamy do gorącej brytfanny. Pieczemy ok. 1,5 godz. podlewając odrobiną wody. Wyjmujemy kaczkę upieczoną na półmis w całości. Do wywaru z kaczki - sosu dodajemy żurawiny i zagęszczamy mąką. Tak przyrządzonym sosem polewamy pokrojone mięso.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?