Karkówka ze śliwką w sosie
Składniki: 1,5 kg karkówki bez kości, 3 małe płaskie łyżki soli, 3 kostki miniczosnku Knorra, 1 paczka duża śliwek suszonych, 2 szklanki wody do podlania, 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej.
Sposób wykonania: Karkówkę natrzeć solą i czosnkiem i zostawić co najmniej na 1 dobę. Na drugi dzień wyłożyć karkówkę do opiekacza. Obłożyć śliwkami po boku. Dać listek laurowy i ziele angielskie i podlać wodą. Dusić 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu wyjąć karkówkę, pokroić w plastry, polewając wytworzonym sosem, zagęszczając 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Podawać z kaszą i surówką z kiszonej kapusty. Do dekoracji można położyć na wierzch suszone śliwki. Życzę smacznego.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?