Przepis Ewy Wachowicz na jedno z 12 dań wigilijnych. Ryba na wigilię to może być karp faszerowany grzybami. Jak go wykonać? Zobacz przepis!
Karp wigilijny - karp faszerowany grzybami - przepis Ewy Wachowicz na święta:
SKŁADNIKI:
- 2 kg - karpia
- 200 g - suszonych podgrzybków
- 1 - cebula
- masło
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 1 - cytryna
Karp na Wigilię - jak go przygotować? Przepis Ewy Wachowicz
Sposób przygotowania:
Rybę wypatroszyć, pozostawiając głowę - usunąć jednak oczy i skrzela. Dokładnie umyć i osuszyć, następnie natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Grzyby namoczyć - najlepiej przez całą noc. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i posiekać.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce masła. Dodać podgrzybki, podsmażyć, ewentualnie podlać odrobiną wody spod grzybów i dusić przez kilka minut. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Tak przygotowanym farszem napełnić karpia, spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą.
Rybę ułożyć w brytfannie, polać 4 łyżkami roztopionego masła, ewentualnie podlać wodą spod grzybów, i piec przez 50-60 minut w temp. 180 st. C. Podczas pieczenia 2-3 razy podlewać powstałym sosem.
Po upieczeniu podzielić na dzwonka. Udekorować natką pietruszki. Podawać z cząstką cytryny.
CZYTAJ TAKŻE:Boże Narodzenie 2018. Jakie owoce i warzywa na świąteczny stół? [TOP 10 potraw]
ZOBACZ TAKŻE: Ewa Wachowicz gotowała w ośrodku Molo w Osieku. Podczas specjalnego pokazu zaprezentowała potrawy z karpia zatorskiego
x-news
POLECAMY NA DZIENNIKBALTYCKI.PL:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?