Kaszubskie przysmaki są dobre na każdą okazję, a co więcej ich przygotowanie na szczęście nie jest trudne. Z pewnością warto spróbować.
W tym tygodniu prezentujemy przepis na kaszubskie ruchanki. Wspaniale przygotowuje je pan Kazimierz Konkol z Rotembarku, w gm. Kościerzyna. Przepis na te specjały jest w rodzinie pana Kazimierza od pokoleń. On sam stał się niemal mistrzem w ich przygotowywaniu. O tym, jak są smaczne można się przekonać podczas licznych imprez, w których uczestniczy pan Kazimierz. Trzeba koniecznie dodać, że należy on do Kaszubskiego Stowarzyszenia Agro-
turystycznego Kościerska Chata. Kaszubskie ruchanki wyjątkowo zachwyciły też ministra rolnictwa, który dwukrotnie próbował ich podczas jesiennych targów w Lubaniu i Zjazdu Kaszubów w Bytowie.
Składniki: mąka żytnia, mleko lub woda, drożdże, olej, sól, cukier.
Przygotowanie: Zagnieść ciasto. Jeżeli nie mamy zakwasu, wówczas drożdże rozmieszać w letnim mleku, dodać trochę mąki i cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać mąkę i wodę. Dobrze wszystko połączyć. Pozostawić na około 6 godz. do wyrośnięcia. Na rozgrzany olej kłaść łyżką stołową ciasto, piec po obu stronach na złoty kolor. Upieczone placuszki posypujemy cukrem.
Ruchanki posypane cukrem smakują wyśmienicie
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?