Składniki:
1/2 kg mielonego mięsa, 20 dag (garść) suszonych borowików, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki tartej bułki, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 1 szklanka bulionu, 1 łyżka przecieru pomidorowego, sól, świeżo zmielony pieprz, natka pietruszki.
Sposób wykonania:
Cebulę obrać, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i cały czas mieszając smażyć aż się zeszkli. Do zmielonego mięsa dodać jajko, zrumienioną cebulę, ok. 2 łyżki tartej bułki, posiekaną pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wyrobić na pulchną masę, a następnie toczyć z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie. W garnku zagotować bulion i przełożyć do niego usmażone kulki i suszone, wcześniej namoczone grzyby. Bulion powinien przykrywać wszystkie kulki i jeśli jest go za mało, należy dolać wody. Pod koniec gotowania sos przyprawia się solą i ewentualnie pieprzem. Można zaciągnąć delikatnie zawiesiną z wody i mąki, jeśli kto lubi gęsty.
Trwa nasza akcja, skierowana do Czytelników, lubiących dobrą kuchnię i kolekcjonujących ciekawe przepisy do wykorzystania we własnej. Na nasze łamy zapraszamy tych, którzy chcą się z nami podzielić wypróbowanymi już przepisami na ciasta i dania obiadowe czy kolacyjne. Można się z nami skontaktować w redakcji "Polski Dziennika Bałtyckiego" w Starym Browarze przy al. Wolności 40 w Lęborku.
Chętnie zamieścimy opinie, który z podanych w tygodniku przepisów okazał się naprawdę łatwy w wykonaniu, a danie - najlepsze w smaku.
Zwieńczeniem akcji będzie specjalny prezent dla Czytelników w postaci dodatku z wybranymi przepisami ze wszystkich regionów Pomorza. Zapraszamy do współpracy i życzymy smacznego.
Dzisiaj zamieszczamy przepis na klopsiki w sosie pana Adama Czuby z Wicka.
- Klopsiki smakowały bardzo sportowcom, ich trenerom i działaczom sportowym na tegorocznej Gali Sportu w Łebie - mówi pan Adam. - Liczę, że zasmakują też tym, którzy spróbują je zrobić we własnej kuchni. Przepis jest niekłopotliwy, jeśli idzie o zakup składników i bardzo łarwy w wykonaniu. Niestety trochę czasochłonny w chwili toczenia klopsików. Trzeba liczyć cztery-sześć na osobę, a wypada zrobić kilka-kilkanaście więcej na dokładkę. Życzę smacznego.
Klopsiki w sosie borowikowym zaleca pan Adam podawać z kluskami śląskimi tak zwanymi nylonowymi albo na świeżo ugotowanymi kopytkami.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?