Kuchnia: przepisy pań z KGW - potrawy mięsne na każdą okazję
Karkówka w korzennej marynacie Poleca Beata Szornak z Koła Gospodyń Wiejskich w Mechowie Składniki: 0,5 kg karkówki bez kości garść suszonych borowików 1 szkl. śmietany 30 proc. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula sól i pieprz do smaku, olej liść laurowy ziele angielskie Marynata: Po pół łyżeczki imbiru, mielonego ziela angielskiego, cynamonu oraz gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku, 1/3 szklanki oleju. Wykonanie: Mieszamy składniki marynaty. Karkówkę kroimy w grube plastry, wkładamy do zalewy na około godzinę. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Plastry karkówki smażymy z obu stron. Następnie przekładamy karkówkę do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść, ziele, ziarenka smaku i gotujemy do miękkości. Na pozostały na patelni tłuszcz wkładamy pokrojoną w średnią kostkę cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Odciśnięte grzyby (wody nie wylewamy!) kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy do cebuli. Chwilę smażymy, dodajemy trochę wody z grzybów i dusimy do miękkości. Gdy woda prawie wyparuje, dodajemy śmietanę i pokrojoną natkę pietruszki. Miękką karkówkę przekładamy na patelnię, jeszcze chwilę gotujemy.