reklama

Łatwiej o zaświadczenia dla pracowników delegowanych

Anna NowakZaktualizowano 
Przed wyjazdem do innego kraju pracownik delegowany otrzymuje wydawane na wniosek pracodawcy zaświadczenie A1. Potwierdza ono, że w czasie pracy za granicą, nadal jest ubezpieczony w Polsce. ZUS wychodzi naprzeciw oczekiwaniom przedsiębiorców - m.in przewoźników - upraszczając procedury związane z uzyskaniem tego zaświadczenia.

Zasadą jest ubezpieczenie społeczne w kraju, w którym się pracuje. Wyjątkiem są pracownicy delegowani, czasowo pracujący w innym państwie UE. Mimo wykonywania pracy za granicą, podlegają oni ubezpieczeniom społecznym w państwie, z którego są delegowani. A to umożliwia zastosowanie polskich przepisów.

Zaświadczenia dla pracowników delegowanych

Od 2 maja obowiązują uproszczone procedury związane z uzyskaniem zaświadczenia A1.
- Zmiany opierają się na spełnieniu określonych warunków, a nie każdorazowym badaniu tzw. ośrodka interesów życiowych pracownika. Zamknięty katalog wymagań pozwala przedsiębiorcy już na etapie składania wniosku ocenić, czy otrzyma zaświadczenia, o jakie wnioskuje - mówi Krzysztof Cieszyński, regionalny rzecznik prasowy ZUS województwa pomorskiego.
- Aby obywatel państwa trzeciego mógł otrzymać zaświadczenie A1, musi legalnie zamieszkiwać w państwie członkowskim i przemieszczać się pomiędzy tymi państwami. Jeśli taka osoba nie mieszka legalnie, nie jest objęta unijnymi przepisami o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego i zaświadczenia nie otrzyma. Do wniosku musi dołączyć formularz US-54 ,,Informacja o legalności zamieszkania obywatela państwa trzeciego” i certyfikat rezydencji „Zaświadczenie o miejscu zamieszkania lub siedzibie dla celów podatkowych” wydany przez Urząd Skarbowy - dodaje rzecznik.

Musi mieszkać legalnie

Żeby ZUS uznał legalność zamieszkania, obywatel państwa trzeciego musi posiadać jeden z dokumentów, który uprawnia do pobytu w Polsce: zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego UE, zezwolenie na pobyt stały lub pobyt czasowy oraz pracę, wizę Schengen lub wizę krajową wydaną w celu wykonywania pracy. Musi też być rezydentem podatkowym w Polsce (posiadać certyfikat rezydencji podatkowej). Oba te warunki muszą być spełnione łącznie i są to jedyne bezwzględnie obowiązujące kryteria brane pod uwagę przy ocenie, czy jest spełniony warunek legalnego zamieszkania.
Zmiany obowiązują od 2 maja 2018 r. Na tych zasadach zostaną rozpatrzone pierwszorazowe wnioski, bez względu na to, jakiego okresu dotyczą oraz wnioski, które wpłynęły przed tą datą, pod warunkiem, że wcześniej nie zostało wydane zaświadczenie A1 bądź decyzja o odmowie jego wydania.

60 Sekund Biznesu: Artyści zarabiają głównie na imprezach budżetowych [wideo]

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3