Spis treści
Gdzie możesz zjeść lody w Kobyłce?
Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Kobyłce
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Kobyłce, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Jakie lody oferują lodziarnie w Kobyłce?
- Lody włoskie
Sporządzane są z gotowych mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża powstałą masę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W procesie produkcji zostają napowietrzone, a ich temperatura jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Mają kremową, delikatną konsystencję. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale można też spotkać np. pistacjowe, malinowe, truskawkowe. A oprócz tego możemy poprosić o polewę, także w różnych smakach.
- Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki
Mają miękką, kremową konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Z tego powodu ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.
- Lody wegańskie
Różnią się od pozostałych tym, że nie posiadają w swoim składzie produktów odzwierzęcych. To najczęściej sorbety lub lody sporządzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Są równie smaczne, jak te tradycyjne i na pewno bardzo zdrowe.
To warto wiedzieć
Początki lodów. Pierwsza lodziarnia we Francji
Już w starożytnych Chinach wspominano o deserach z owoców, lodu i mleka. Lodami zajadali się także wybrani mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Był to posiłek unikatowy i trudny do wykonania ze względu na konieczność transportu lodu z gór.
W czasach Renesansu odkryto, że po umieszczeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym w naczyniu z solą i lodem zostanie on zamrożony i tak powstaną lody. Pierwsza prawdziwa lodziarnia pod nazwą Cafe Procope została otwarta w 1686 roku we Francji.
Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?