Międzynarodowy Dzień Pizzy. W ten dzień jedz pizzę bez ograniczeń!
Jaki ser wybrać do pizzy? Oprócz tradycyjnej włoskiej pizzy, mamy jej przeróżne odmiany lokalne: np. polską wiejską z boczkiem i cebulą, hawajską z ananasem i szynką, grecką z fetą czy turecką z kebabem. Jednak podstawowym składnikiem, który łączy te wszystkie rodzaje jest ser. Nie musimy ograniczać się do standardowej mozzarelli, mając do wyboru szeroki wachlarz różnego rodzaju serów. – Najważniejsze, aby po zapieczeniu ser był smaczny. Dlatego najpierw poznajmy właściwości sera i wymagania związane z jego pieczeniem. Dzięki temu dowiemy się, jak dany ser zachowa się podczas obróbki termicznej: czy zyska dodatkowe walory smakowe, czy też je straci. Niektóre sery pod wpływem wysokiej temperatury mogą zmieniać smak i zapach na gorszy. Są i takie, które powinno się piec w określonej - nie za wysokiej temperaturze i tylko przez ściśle określony czas. Wybierając ser zwróćmy także uwagę na jego jakość. W tym celu szczegółowo przeanalizujmy etykietę, aby wystrzec się produktu z domieszką tłuszczów roślinnych, czyli seropodobnych. Na pizzy sprawdzi się ser żółty Gouda, który doskonale nadaje się do dań na ciepło. Po podgrzaniu bardzo dobrze się topi i ciągnie, wydobywając smak dania. Jeśli chcemy, aby smak i aromat sera był dominujący, zrezygnujmy z innych wyrazistych dodatków. Amatorzy sera mogą skomponować pizzę z jego kilku różnych rodzajów, tak by tworzyła harmonijną całość. Z powodzeniem można użyć edamskiego lub morskiego. Aby ser łatwo i szybko rozprowadził się na pizzy, dobrze jest go zetrzeć, a następnie dobrze schłodzić w lodówce – radzi Ewa Polińska.