18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pizza w 5 krokach

Przepis na pizzę z salami poleca szef...
fot. www.sxc.hu

Międzynarodowy Dzień Pizzy. W ten dzień jedz pizzę bez ograniczeń!

Pizza w 5 krokach Przepis na pizzę z salami poleca szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka: Przykładowe składniki: - ciasto - sos - ser żółty Gouda - 2 pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na plasterki - 4 łyżeczki suszonego oregano - sól i świeżo zmielony pieprz - 1 nieduża cebula - 10 dag salami i szynki cienko pokrojonej Krok 1 – ciasto Na jedną dużą pizzę przygotuj: - 1 szklankę ciepłej wody (ok. 50°C) - 15 g drożdży - 1 łyżeczkę cukru - 3 szklanki mąki chlebowej - 1 łyżeczkę soli Dobra rada: Aby ciasto wyrosło, koniecznie musimy dodać do niego drożdży. Pamiętajmy, by wszystkie składniki łączone z drożdżami miały temperaturę pokojową, właściwą dla ich wzrostu. Rozkruszamy je w kubku z wodą i cukrem i odstawiamy na 10-15 minut. Krok 2 – wyrób ciasto Drożdże mieszamy z solą i oliwą z oliwek. Następnie do dużej plastikowej miski wsypujemy mąkę, a na środku robimy dołek, do którego wlewamy drożdże. Całość zagniatamy rękoma, tak aby ciasto nie przywierało do miski i rąk. Ciasto powinno być zwarte i nie pękać, jeśli jest za rzadkie – dosypmy mąki. Kiedy utworzy się zwarta i sprężysta struktura, ugniatamy ją jeszcze 5 minut, skrapiamy oliwą i zawijamy w folię spożywczą. Na koniec wkładamy do miski i przykrywamy ręcznikiem. Dobra rada: Chcesz, aby ciasto wyrosło szybciej? Wstaw je do piekarnika obok miski z gorącą wodą. Przez godzinę powinno podwoić objętość. Najlepiej piec je około 2 godzin. Po przełożeniu ciasta na blachę, pozostawmy je na 15 minut, aby jeszcze lekko wyrosło i dopiero wstawmy do piekarnika.

Zobacz również

Antyszczepionkowcy rosną w siłę. Tak wielu odmów szczepień jeszcze nigdy nie było

Antyszczepionkowcy rosną w siłę. Tak wielu odmów szczepień jeszcze nigdy nie było

Polskie osady wciąż w grze o igrzyska. Trwają mistrzostwa Europy, niebawem finały

Polskie osady wciąż w grze o igrzyska. Trwają mistrzostwa Europy, niebawem finały

Polecamy

Uważaj na tego wołowego tatara! Jego zjedzenie może doprowadzić do krwawej biegunki

Uważaj na tego wołowego tatara! Jego zjedzenie może doprowadzić do krwawej biegunki

Uczniowie mają prawo do wypoczynku. Koniec ze sprawdzianami po długich weekendach?

Uczniowie mają prawo do wypoczynku. Koniec ze sprawdzianami po długich weekendach?

Prof. Michał Markuszewski rektorem elektem GUMed

Prof. Michał Markuszewski rektorem elektem GUMed