W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na pyszną tartę z rabarbarem i bezą. Bardzo lubię różnego typu ciasta z rabarbarem, ale ten wypiek jest zdecydowanie moim ulubionym. To delikatne kruche ciasto, słodka, lekko kwaskowata masa rabarbarowa i pyszna, chrupiąca beza. Tarta z rabarbarem i bezą nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda. Zawsze robi ogromne wrażenie na moich gościach i chyba nie muszę dodawać, że znika do ostatniego okruszka. Przygotowanie tarty składa się z trzech, prostych etapów. Najpierw robimy kruche ciasto, potem masę z rabarbarem, a na koniec bezę. Wszystko pieczemy już razem. Trzy etapy mogą się wydawać trudne, ale zapewniam cię, że tak nie jest. Na pewno sobie z nimi poradzisz. Przygotowanie tarty z rabarbarem i bezą to czysta przyjemność, nie wspominając już o jej jedzeniu.
Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą – prosty, sprawdzony przepis
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Porcja: forma do tarty o średnicy 26 cm
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej,
kostka zimnego masła,
4 jajka,
4 łyżki cukru,
szczypta soli,
0,5 kg rabarbaru,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
5 łyżek konfitury rabarbarowej lub truskawkowej.
Jak zrobić tartę z rabarbarem i bezą?
Najpierw oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka będą nam potrzebne do zrobienia kruchego ciasta, a białka do bezy.
Na stolnicę wysypałam mąkę pszenną, dodałam pokrojone zimne masło i zaczęłam „mieszać” nożem. Następnie dodałam żółtka, łyżkę cukru i szczyptę soli. Szybko zagniotłam ciasto, uformowałam je w kulę i włożyłam na pół godziny do lodówki.
Przygotowałam rabarbar do tarty. Pokroiłam go na małe kawałki, wrzuciłam do miski, dodałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej, konfiturę i wymieszałam całość.
Z lodówki wyjęłam ciasto, wylepiłam nim formę do tarty, ponakłuwałam widelcem i piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W naczyniu miksera umieściłam białka i zaczęłam je ubijać na pianę. Stopniowo dodawałam resztę cukru. Pod koniec dodałam resztę mąki ziemniaczanej. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.
Na podpieczony spód wyłożyłam masą rabarbarową, a na to pianę z białek.
Wstawiłam tartę do piekarnika i piekłam 20 minut. Następnie zmniejszyłam temperaturę do 60 stopni i trzymałam tartę w piekarniku kolejne 20 minut aż beza się wysuszyła.
Jajka pieczone z fetą i pomidorkami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?