Najlepsze przepisy wielkanocne: żurek, mazurek, babka, pasztet, pascha, sernik. Sprawdzone przepisy
Żurek lub biały barszczBarszcz biały poleca Aniela Prondzińska. Składniki: włoszczyzna, cztery jajka, pół litra zakwasu, 30 kag wędzonej kiełbasy, dwa ząbki czosnku, jedna cebula, łyżka tartego chrzanu, majeranek i liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego Sposób przyrządzania: Włoszczyznę zalać 1,5 litra wody, dodać kiełbasę, cebulę, sól i pieprz. Ugotować wywar, a następnie przecedzić go, wlać zakwas i zagotować. Wrzucić listek laurowy, ziele angielskie i posiekany czosnek. Wszystko razem chwilę gotować, na koniec dodać starty chrzan (do smaku). Rozlać na talerze, włożyć po połówki jajek ugotowanych na twardo i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Staropolski żur z jajkiem według przepisu Barbary Wichrowskiej Składniki: 4 laski surowej, białej kiełbasy, 4 jajka, włoszczyzna (bez białej kapusty), 4 litry wody, zakwas z mąki pszenno-żytniej lub żytniej, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, listek laurowy, kawałek skórki chleba razowego, sól, pieprz, majeranek, chrzan, odrobina octu lub kwasku cytrynowego Wykonanie: Najpierw, na kilka dni przed gotowaniem żuru przygotowujemy zakwas - około 10 łyżek mąki żytniej wsypujemy do szklanego lub ceramicznego naczynia i zalewamy 375 ml ciepłej (lecz nie gorącej) wody. Wkrawamy do tego dwa ząbki czosnku, wkładamy kilka ziarenek ziela angielskiego i listek laurowy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciemne miejsce, aby się zakisiło. Można dodać skórkę chleba razowego, aby przyspieszyć proces. Przygotowujemy wywar z włoszczyzny. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki (ale niekoniecznie). Gdy warzywa zmiękną, wlewamy zakwas. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i łyżeczką chrzanu. Podajemy z białą kiełbasą i pokrojonym w cząstki jajem, ugotowanym na twardo. Białą kiełbasę możemy zaparzyć oddzielnie lub włożyć do wywaru zanim wlejemy zakwas. Wywar nabierze wtedy aromatu kiełbaski. Można ją także pokroić i przesmażyć z cebulką.