18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Żurek lub biały barszcz

Barszcz biały poleca Aniela...
fot. W.Wylegalski/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze przepisy wielkanocne: żurek, mazurek, babka, pasztet, pascha, sernik. Sprawdzone przepisy

Żurek lub biały barszczBarszcz biały poleca Aniela Prondzińska. Składniki: włoszczyzna, cztery jajka, pół litra zakwasu, 30 kag wędzonej kiełbasy, dwa ząbki czosnku, jedna cebula, łyżka tartego chrzanu, majeranek i liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego Sposób przyrządzania: Włoszczyznę zalać 1,5 litra wody, dodać kiełbasę, cebulę, sól i pieprz. Ugotować wywar, a następnie przecedzić go, wlać zakwas i zagotować. Wrzucić listek laurowy, ziele angielskie i posiekany czosnek. Wszystko razem chwilę gotować, na koniec dodać starty chrzan (do smaku). Rozlać na talerze, włożyć po połówki jajek ugotowanych na twardo i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Staropolski żur z jajkiem według przepisu Barbary Wichrowskiej Składniki: 4 laski surowej, białej kiełbasy, 4 jajka, włoszczyzna (bez białej kapusty), 4 litry wody, zakwas z mąki pszenno-żytniej lub żytniej, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, listek laurowy, kawałek skórki chleba razowego, sól, pieprz, majeranek, chrzan, odrobina octu lub kwasku cytrynowego Wykonanie: Najpierw, na kilka dni przed gotowaniem żuru przygotowujemy zakwas - około 10 łyżek mąki żytniej wsypujemy do szklanego lub ceramicznego naczynia i zalewamy 375 ml ciepłej (lecz nie gorącej) wody. Wkrawamy do tego dwa ząbki czosnku, wkładamy kilka ziarenek ziela angielskiego i listek laurowy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciemne miejsce, aby się zakisiło. Można dodać skórkę chleba razowego, aby przyspieszyć proces. Przygotowujemy wywar z włoszczyzny. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki (ale niekoniecznie). Gdy warzywa zmiękną, wlewamy zakwas. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i łyżeczką chrzanu. Podajemy z białą kiełbasą i pokrojonym w cząstki jajem, ugotowanym na twardo. Białą kiełbasę możemy zaparzyć oddzielnie lub włożyć do wywaru zanim wlejemy zakwas. Wywar nabierze wtedy aromatu kiełbaski. Można ją także pokroić i przesmażyć z cebulką.

Zobacz również

Wszystkie oprawy z finału Pogoń - Wisła. Która najlepsza?

Wszystkie oprawy z finału Pogoń - Wisła. Która najlepsza?

Przez lata zdobywał doświadczenie w zaskakujących dziedzinach! Tak się zmieniał

Przez lata zdobywał doświadczenie w zaskakujących dziedzinach! Tak się zmieniał

Polecamy

Jak bezpiecznie spędzić majówkę? Policjanci radzą

Jak bezpiecznie spędzić majówkę? Policjanci radzą

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią

Śmiertelny wypadek busa z wycieczką nauczycieli z Kwidzyńskiej SP 2

Śmiertelny wypadek busa z wycieczką nauczycieli z Kwidzyńskiej SP 2