Najlepsze restauracje na Pomorzu. Zestawienie Poland 100 Best Restaurants [TOP 14 restauracji w województwie pomorskim]
Chapeau Bas, ul. Wczasowa 4, Ustka W kuchni tej usteckiej restauracji wykorzystywane są smaki świeżych produktów regionalnych. Najmłodsi znajdą tu dla siebie specjalne dania. W menu mistrzowskie połączenie nowoczesności i tradycji. W tym duchu utrzymany jest także wystrój wnętrza. Hotel wraz z restauracją usytuowany jest bardzo malowniczo, kilkaset metrów od szerokiej plaży. Jak na ekskluzywną restaurację przystało, posiłek rozpoczyna się od amuse-bouche. Dobrym otwarciem jest tatar z jelenia. To bodaj najpyszniejsze tatarowe mięso zestawiono z anchois, dużym kaparem, żółtkiem i grzybkami. Idąc tropem rzadziej spotykanych mięs, trzeba zahaczyć o perliczkę. Podają tutaj pierś z perliczki z endemiczną odmianą pszenicy. Delikatnemu mięsu towarzyszą chrupiące młode warzywa oraz piana z młodego jęczmienia. Olśnieniem jest prosty, ale znakomicie wyważony smakowo deser z białej czekolady i karmelu jałowcowego.