Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najsmaczniejszy Jarmark Dożynkowy w Wygodzie przyciągnął tłumy biesiadników FOTO

Lucyna Puzdrowska
W Wygodzie Łączyńskiej odbył się Najsmaczniejszy Jarmark Dożynkowy 2016. Po raz piąty komisja rozstrzygnęła konkurs na Najlepszy regionalny produkt dożynkowy.
W Wygodzie Łączyńskiej odbył się Najsmaczniejszy Jarmark Dożynkowy 2016. Po raz piąty komisja rozstrzygnęła konkurs na Najlepszy regionalny produkt dożynkowy. Lucyna Puzdrowska
Najsmaczniejszy Jarmark Dożynkowy, poprzedzony uroczystościami odpustowymi w parafii św. Józefa w Wygodzie, zgromadził tłum mieszkańców. Tradycyjnie było pysznie, można było posłuchać muzyki, gadek kaszubskich, a nawet zagrać w baśkę.

Najsmaczniejszy Jarmark Dożynkowy w Wygodzie Łączyńskiej był dla mieszkańców gminy Stężyca wspaniałym relaksem po mega wielkiej imprezie, na której bawili się w miniony weekend w stolicy gminy. Disco pod Gwiazdami było jednak wszechobecne na placu przykościelnym i kto żyw komentował wydarzenie. I nie ma się co dziwić, takiej imprezy jeszcze w Stężycy nie było.

Konkurs na regionalny produkt dożynkowy - "Letnio-jesienne smaki Kaszub"

- Gdy organizowałyśmy konkurs po raz pierwszy, dominowały potrawy nowoczesne, z różnych rejonów Polski. Dziś uczestnicy zdecydowanie stawiają na regionalizm - mówi Maria Birr, prezes Stowarzyszenia "Kaszubianki". - Przygotowane potrawy dosłownie rozpływały się w ustach. Autorzy postawili na smak, bo wszystko było idealnie doprawione, ale też na estetykę, ponieważ produkty wspaniale się prezentowały.
Do konkursu zgłoszono 21 potraw w trzech konkurencjach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, jak m.in. przetwory mięsne lub z ryb, pochodzenia roślinnego,np. przetwory owocowe, warzywne, produkty zbożowe, wyroby cukiernicze oraz w trzeciej kategorii - napoje regionalne, czyli m.in. słynne kaszubskie nalewki.

Nagrodzeni

Produkt pochodzenia zwierzęcego
1. KGW Marzebionczi Długi Kierz za golonkę podlewaną piwem
2. Przemek Birr za żurek
3. Jan Krefta za szynkę wieprzową
Wyróżnienie: Artur czaja za białą polewkę z węgorza.

Produkt pochodzenia roślinnego
1. Ewelina Pobłocka za rogale z jagodami
2. Beata Kulaszewicz za ciasto "Malinowa chmurka"
3. Maria Paracka za borówkę leśną
Wyróżnienie: Elżbieta Zaworska za "zapiekły bulwe".

Napoje regionalne
1. Marzena Korzeniewska za nalewkę z czarnej porzeczki
2. Katarzyna Lis za nalewkę z truskawki kaszubskiej
3. Justyna Rózik za nalewkę śliwkową
Wyróżnienie: Zygmunt Wolski za "wino owocowe... przeważnie jeżynowe".

Nagroda specjalna wójta gminy Stężyca
- Halina Linstedt za chleb żytni ze smalcem

Na scenie też się działo

Ze skeczami, dowcipami i gadkami po kaszubsku i polsku występowały panie z KGW Marzebionczi, ciekawą pantomimą zachwyciła grupa teatralna Wicherki z ZKiW w Kamienicy Szlacheckiej, a tańcem zespół Black Stars z tej samej szkoły. Były konkursy dla całych rodzin,a na zakończenie zabawa przy muzyce zespołu Delecto. Nie brakowało też stoisk z produktami regionalnymi i rękodziełem artystycznym.

Najsmaczniejszy Jarmark Dożynkowy zorganizowali:

Parafia Wygoda, gmina Stężyca, Stowarzyszenie Kaszubianki, Rada Sołecka, Zespół Kształcenia i Wychowania oraz Ochotnicza Straż Pożarna w Kamienicy Szlacheckiej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto