Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nasze propozycje na Wielki Post i święta: babka z migdałami i śledź solony

Janina Stefanowska
Święta wielkanocne przed nami, warto już zaopatrzyć się w sprawdzone przepisy na jeszcze wielkopostne i już świąteczne dania. Starsi Kaszubi nie wyobrażają sobie Wielkiego Postu bez śledzia, takiego tradycyjnego, solonego z beczki. Gościł na stołach nie tylko w piątki, ale też w srody i soboty, kiedy zachowywano post.

A już z myślą o świątecznym stole prezentujemy przepis na gotowaną babkę. Jedni wolą ją z cytrynowym posmakiem, otartą skórką z cytryny. Jednak charakterystyczny smak babka zawdzięcza olejkowi migdałowemu i czekoladowej polewie, którą można urozmaicić migdałowymi płatkami.

Śledź solony słodko-kwaśny

Składniki:
śledź solony
ocet
cebula
ziele angielskie
liść laurowy
cukier, sól

Przygotowanie:
Śledzie wymoczyć w wodzie. Pokroić w dzwonka i przygotować zalewę. Potem ułożone w misce dzwonka śledzia zalać zalewą i odstawić na noc żeby smaki się przemieszały.

Zalewa:
Ocet zmieszać z wodą w stosunku 1:2. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym, dodać poszatkowaną cebulę, cukier i trochę soli. Zalewę zagotować.

Śledzie podawać z kartoflami lub chlebem.
Przepis poleca Ludwika Meronk, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich z Lisich Jam

Babka gotowana z migdałami

Składniki:
6 jaj
25 dkg masła roślinnego
25 dkg cukru
25 dkg mąki tortowej
30 dkg mąki ziemniaczanej
20 g proszku do pieczenia (5 łyżeczek)
esencja migdałowa lub cytrynowa

Przygotowanie:
Utrzeć margarynę z cukrem, dodając po jednym jajku. Do masy dodać mąkę tortową i ziemniaczaną, zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olejek migdałowy.Gdyby ciasto było zbyt zwarte, moż-na dodać trochę ciepłej wo-dy. Ciasto wyłożyć do formy, wysmarowanej tłuszczem (powinno sięgać do 4/5 jej wysokości). Zamkniętą for-mę zanurzyć do 3/4 wysokości we wrzącej wodzie. Garnek przykryć pokrywką i gotować ok. 75 minut (w trakcie uzupełniać wodę do wyjściowego poziomu). Po ostudzeniu polać lukrem, posypać migdałami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto