Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych...
fot. Suphakaln Wongcompune/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Mleko acidofilne, jogurt, kefir

Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych dodatków to cenne źródło probiotycznych bakterii, po które można sięgać częściej niż po słone kiszonki warzywne. Najbardziej polecane jest mleko acidofilne, czyli produkt w stylu jogurtu, ale z zawartością żywych bakterii probiotycznych szczepów. Taki produkt nie powinien być jednak pasteryzowany, co warto sprawdzić na etykiecie. Podobnie polecany jest jogurt zawierające aktywne bakterie mlekowe oraz prawdziwy kefir, w którym oprócz bakterii występują też korzystne drożdże. Przetwory te można łatwo przygotować w domu z nieukwaszonego mleka, wykorzystując do tego celu dostępne w sprzedaży kultury starterowe, nazywane czasem zakwaskami

Zobacz również

W Kielcach zainaugurowało obchody Dnia Flagi [ZDJĘCIA]

W Kielcach zainaugurowało obchody Dnia Flagi [ZDJĘCIA]

Rajd rowerowy "Dla Biało-Czerwonej" w Libiążu. Rekordowa frekwencja. Zobacz zdjęcia

Rajd rowerowy "Dla Biało-Czerwonej" w Libiążu. Rekordowa frekwencja. Zobacz zdjęcia

Polecamy

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników

Wilki na terenie gminy Somonino? Nie wpadać w panikę, zachować ostrożność!

Wilki na terenie gminy Somonino? Nie wpadać w panikę, zachować ostrożność!

20 lat od wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Przedszkolaki wiedzą lepiej [WIDEO]

20 lat od wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Przedszkolaki wiedzą lepiej [WIDEO]