Spis treści
Polacy wyrzucają tony jedzenia
W Polsce marnowanych jest około 5 ton żywności rocznie. Wiele osób wyrzuca też części na przykład warzyw i owoców, które z powodzeniem można wykorzystać w kuchni i nie tylko. Jeśli chcesz to zmienić i produkować mniej śmieci to zapraszamy Cię do naszej listy w duchu zero waste! Poniżej znajdziecie sposoby na wykorzystanie części pożywienia, które być może wcześniej wyrzucaliście do kosza. Niesłusznie!
Jak wykorzystać obierki z owoców i warzyw?
Obierki z jabłek możesz zamrozić i w razie potrzeby dodać do kompotu lub koktajlu, albo świeże dodać do herbaty. Resztki z obierania marchewki, pietruszki, selera czy pora umyj i wykorzystaj do ugotowania aromatycznego bulionu, który może być bazą do innych zup. Z kolei z obierków z ziemniaków zrobisz pyszne domowe chipsy! Oczywiście również muszą być umyte. Wystarczy je natrzeć oliwą i ulubionymi przyprawami oraz upiec w piekarniku.
Nie wyrzucaj skórki od banana!
Okazuje się, że skórkę od banana również można wykorzystać. Zawiera bowiem fosfor, wapń, potas i magnez, które świetnie wpływają na nasze zęby. Z tego powodu poleca się wewnętrzną stroną skórki nacierać zęby przez około 2 minuty, co da efekt naturalnego wybielania. Skóra z banana świetnie sprawdzi się także jako nawóz dla roślin lub na przykład jako polerka i nabłyszczacz dla ich liści!
ZOBACZ TEŻ: Podroby - czy warto je jeść? Jakie witaminy i mikroelementy zawierają? Przykłady przepisów
Liście marchewki, rzodkiewki
Z liści tych warzyw możesz przygotować pyszne pesto! Wystarczy zmiksować je z oliwą, czosnkiem, solą, pieprzem, parmezanem i orzechami. Pesto wykorzystać można na przykład do makaronu lub maczania w nim świeżej bagietki.
Wykorzystaj warzywa z rosołu
Z warzyw, które zostały po ugotowaniu rosołu, mozna zrobić przepyszne kotlety, które będą świetną bazą do obiadu. Wystarczy je zmielić, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, cebulkę i czosnek, mąkę, jajko, przyprawy i kotlety obtoczyć w bułce tartej, a następnie usmażyć lub upiec. Świetnie smakują z sosem czosnkowym. Inny pomysł na wykorzystanie warzyw z rosołu to pasztet warzywny.
Łupiny cebuli i czosnku
Łupiny cebuli i czosnku wystarczy dobrze wysuszyć, na przykład w piekarniku, zmielić na pył i już można cieszyć się aromatyczną przyprawą własnoręcznej roboty! Resztki z cebuli można też wykorzystać do zrobienia naturalnego barwnika do wielkanocnych pisanek!
Pestki z dyni
Gdy kupujemy całą dynię, zazwyczaj pestki lądują w koszu. Niesłusznie! Wystarczy je wydłubać ze środka, oczyścić z miąższu i opłukać. Następnie suszyć je w piekarniku ustawionym na 100 stopni przez około 30 minut, co jakiś czas otwierając drzwiczki, by wilgoć wydostała się na zewnątrz. I gotowe. Gdy pestki ostygną i będą już suche, wystarczy zamknąć je w słoiku. Macie zdrową przekąskę!
Jak wykorzystać skorupki jajek?
Warto zaznaczyć, że skorupki jajek zawierają naprawdę wiele cennych składników! To między innymi wapń, magnez, fosfor i cynk. Dlatego świetnie sprawdzą się jako domowy nawóz. Wystarczy je pokruszyć i dodać do ziemi w donicy lub ogrodzie. Można też je zalać wrzątkiem i odstawić na parę dni w chłodne ciemne miejsce. W ten sposów powstanie nawóz płynny.
Ze skorupek jaj można też zrobić proszek bogaty w wapń, który dodaje się do jedzenia! Należy skorupki jaj bardzo dokładnie opłukać i gotować we wrzącej wodzie przez minimum 15 minut. Następnie je osuszyć i zmielić np. w młynku do kawy. Drugim sposobem jest wyparzanie w piekarniku w temperaturze 100 stopni Celsjusza również przez około 15 minut. Zmielone skorupki jajek należy przechowywać w zamkniętym słoiku.
Targi Mieszkań w Expo Kraków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?