Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Jelczu-Laskowicach?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska robiona jest z wyrośniętego, leżakującego ciasta. Zajmuje to od 24 do 48 godzin. Do wyrobu używa się odrobiny drożdży, wody, mąki. Formowanie placków odbywa się w taki sposób, aby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku są one bardziej puszyste. Przy wyrabianiu należy pamiętać, aby grubość ciasta nie miała więcej niż 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.
Dodatki, jakie możemy na niej spotkać to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. Jako dopełnienie smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.
Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Jelczu-Laskowicach. Warto dodać, że wpisano ten rodzaj pizzy na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.
To warto wiedzieć
Pizza sycylijska
Pizza sycylijska występuje w postaci puszystego, wyrośniętego placka. Na początku był to posiłek uwielbiany przez robotników. Zazwyczaj nie znajdziemy na niej sosu pomidorowego, choć niekiedy jest on dodawany. Posiada takie dodatki, jak: cebula, karczochy, filety z sardeli, ser, pesto, oregano, które zapieka się w cieście. Sprawdź w katalogu firm, w których pizzeriach w Jelczu-Laskowicach jest serwowana.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Jelczu-Laskowicach, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie pizzerie w Jelczu-Laskowicach
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Historia pizzy
Historia pizzy ma swoje początki w Neapolu i sięga XVIII wieku. Wtedy otwierano pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, a ten spopularyzował je jeszcze bardziej. Następca wprowadził pizzę na dwór.
Legenda głosi, iż pizza Margherita wywodzi się od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni podał jej nowość, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Bardzo spodobała się królowej i od tej pory zaczęto ją tak nazywać.
Popularność tego posiłku ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku została otwarta w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch do mody pizza weszła dopiero po drugiej wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przywieziono pomysł otwarcia pierwszej pizzerii w Polsce.
W dzisiejszych czasach to popularne miejsce, do którego możesz wybrać się ze znajomymi w wolny wieczór. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Jelczu-Laskowicach. Jeśli nie, to wybierz z katalogu jedną z nich i przekonaj się, czy warto polecić ją innym.
Jajka pieczone z fetą i pomidorkami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?