MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
10 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Skorzonera...
fot. Ewa Saks / Getty Images

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Skorzonera

Skorzonera, inaczej wężymord, to warzywo o długim, brunatnym korzeniu z soczystym miąższem. O ile skórka jest niejadalna, o tyle wnętrze potrafi pozytywnie zaskoczyć. W kuchni sprawdzi się jako odpowiednik dużo droższych szparagów.

Właściwości
Skorzonera posiada bogate właściwości odżywcze, przy czym jest bardzo sycąca. Znana jest przede wszystkim z tego, że dzięki inulinie obniża poziom cukru we krwi, złego cholesterolu a także poprawia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Poza tym zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten oraz liczne witaminy.

Wykorzystanie w kuchni
Skorzonerę można jeść w wersji gotowanej, duszonej, smażonej, pieczonej lub surowej. Świetnie sprawdzi się w roli zastępcy szparagów. Co ciekawe, można z niej przyrządzić nawet wino. Oprócz korzenia jadalne są także młode listki, które mogą posłużyć do przygotowania sałatki.

Zobacz również

Gminna zawody Ochotniczych Straży Pożarnych w Lipsku. Wola Solecka triumfuje! [FOTO]

Gminna zawody Ochotniczych Straży Pożarnych w Lipsku. Wola Solecka triumfuje! [FOTO]

Warsztaty edukacyjne w Stacji Przeładunkowej Odpadów Komunalnych ZDJĘCIA

Warsztaty edukacyjne w Stacji Przeładunkowej Odpadów Komunalnych ZDJĘCIA

Polecamy

33-latek wyrwał kobiecie portfel z ręki i uciekł. Płaciła za zakupy przy kasie...

33-latek wyrwał kobiecie portfel z ręki i uciekł. Płaciła za zakupy przy kasie...

Polskie muzeum jednym z najpiękniejszych na świecie! Tak wybrali eksperci

Polskie muzeum jednym z najpiękniejszych na świecie! Tak wybrali eksperci

Od piątku ruch dwukierunkowy na ul. Skłodowskiej-Curie w Gdańsku

Od piątku ruch dwukierunkowy na ul. Skłodowskiej-Curie w Gdańsku